Zorginstituut: kosten mondzorg stijgen met 12%

Snelst groeiende post binnen basispakket - hogere tarieven als gevolg van inflatie

Zorginstituut Nederland

17 januari 2024 - Zorginstituut Nederland stelt dat uit de recente cijfers van declaraties en ramingen uit het derde kwartaal blijkt dat in 2023 de verwachte zorgkosten fors stijgen vergeleken met 2022. Waar de kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen met 6,5% (naar €54,8 miljard) en die van de langdurige zorg met 9,5% (naar €33,4 miljard) springen de kosten voor mondzorg eruit met een stijging van maar liefst 12% (naar € 936 miljoen). 

Hiermee is de mondzorg in 2023 de snelst groeiende post binnen het basispakket. De stijging komt volgens Zorginstituut Nederland (ZN) voornamelijk door hogere tarieven als gevolg van de inflatie. Maar ook door meer mondzorg voor jongeren onder de 18 jaar. ZN stelt dat dit een gevolg is van het actieplan 'Op weg naar een mondgezonde generatie' en de daaruit voortkomende verbeteracties. Het actieplan is in 2022 opgesteld door partijen die betrokken zijn bij de mondzorg. Naar aanleiding heirvan hebben onder andere zorgverzekeraars ouders er actief op gewezen dat mondzorg voor jongeren onder de 18 jaar wordt vergoed uit het basispakket. Er is geconstateerd dat er een stijging is van het aantal declaraties voor kronen en bruggen bij jongeren met 19,5%. 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 175
oktober 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de casus 'Koningsnummer volledige prothetiek: ambachtelijke vaardigheid en individuele vereisten' van meester-tandtechnicus Sebastian Guttenberger, een special over administratie software voor de tandtechnische branche waar de diverse oplossingen van Ladento, Talas, Qbridge, Salusys, Sovas, DigiTand en Talas+ aan bod komen, Prothetiek onder de loep 2024, de ID Day: Innovative Dental Technician Day, bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl