Wortelkanaalbehandeling: ultraschoon met ultrasoon!
Bram Verhaagen promoveert op vrijdag 28 september 2012 op het proefschrift: Wortelkanaalbehandeling: ultraschoon met ultrasoon!
28 september 2012 - Een behandeling aan een ontstoken wortelkanaal is voor velen geen pretje, en een tweede behandeling aan dezelfde tand of kies al helemaal niet. Toch moet ongeveer 40% van deze behandelingen opnieuw worden uitgevoerd. Met de huidige technieken worden niet alle bacteriën in het wortelkanaal gedood, wat kan leiden tot een nieuwe ontsteking. Gelukkig zijn er steeds betere behandeltechnieken beschikbaar, zoals ultrasoon spoelen. Daarbij wordt een dunne naald in het wortelkanaal geplaatst en met ultrasone frequenties de spoelvloeistof in trilling gebracht. Ultrasoon spoelen van het wortelkanaal heeft een groter reinigend effect.
Het mislukken van de traditionele wortelkanaalbehandeling blijkt onder andere te zitten in de manier van het schoonmaken van het wortelkanaal: een chlooroplossing wordt ingespoten met een injectienaald. Het oplosmiddel bereikt hiermee niet de bacteriën die in moeilijk bereikbare plekken verscholen zitten. Het schoonmaken, desinfecteren en vullen van de wortelkanalen is bovendien een uitdagend en tijdrovend karwei.
Nieuwe schoonmaakmethoden
Het ultrasone spoelen zorgt voor een betere stroming en verspreiding van de chlooroplossing en uiteindelijk voor een schoner wortelkanaal. Bram Verhaagen onderzocht hoe ultrasoon spoelen precies werkt. Hiervoor maakte hij gebruik van doorzichtige tandmodellen en van hogesnelheidsopnamen op een snelheid van 1 miljoen beelden per seconde.
Op die opnamen is te zien dat tijdens ultrasoon reinigen van het wortelkanaal veel sterkere vloeistofstromingen op de microschaal worden opgewekt. Hierdoor kan de chlooroplossing zich in korte tijd veel beter verspreiden en meer bacteriën bereiken. Bovendien nam Verhaagen tijdens het onderzoek kleine belletjes waar die door het ultrageluid sterk gingen resoneren. De plaatselijke stroming, opgewekt door ultrageluid en de belletjes, leveren een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van de chlooroplossing.
Valorisatie komend jaar
De onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar kunnen nu ook gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren, onder andere door slim gebruik te maken van de kleine belletjes. Uiteindelijk zou een minimaal-invasieve ultrasone schoonmaakmethode, waarbij vooraf boren en vijlen in het wortelkanaal niet meer nodig is, de ideale behandelmethode zijn. De eerste ideeën hierover zijn onlangs bekroond met de Young Business Award van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente.
Onderzoek
Bram Verhaagen voerde zijn onderzoek uit in de vakgroep Physics of Fluids van het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente. Hij werd hierbij begeleid door dr. Michel Versluis en prof. dr. Detlef Lohse, beiden van de Universiteit Twente, en door dr. Luc van der Sluis en collega's van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door Technologiestichting STW.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
maart/april 2025
In dit nummer onder meer aandacht voor een casusbespreking van zirkonium adhesiefbruggen na Aligners door André Henriques (tandtechnicus), Sanne van Kooten (tandarts) en Peter Mattern (tandarts-orthodontie), een casus Totaalprothetiek: Volledig functieherstel en opbouw zelfvertrouwen en uitstraling patiënt door Tim Janssen (tandtechnicus), Keramische Implantaten in de esthetische zone, casus falend endodontisch behandeld centraal incisief door Laurens Wiggers (tandarts implantoloog en tandtechnicus), 41e editie van de IDS, de lancering van de nieuwe Candulor Denture SmileLibrary+, Prijswinnaars KunstZahnWerk Award 2025, de nieuwe D-DEC Digital Prosthetic Designer opleiding die in september van start gaat, Martijn Kalsbeek over hoe robots de mondzorg gaan transformeren en meer.
Verspreiding in april 2025.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.