Wondgenezend medicijn uit speeksel

Eiwit histatine blijkt wondgenezende eigenschappen te hebben.

8 december 2010 - Op dinsdag 7 december jl. heeft dhr. drs. M.J. (Menno) Oudhoff  zijn proefschrift: ‘Discovery of the woud-healing capacity of salivary histatins’ met success verdedigd. De promotie werd gehouden bij de VU. Prof.dr. E.C.I. Veerman en prof.dr. A. van Nieuw Amerongen waren zijn promotoren.

acta_wound

Speeksel van de mens, in het bijzonder het eiwit histatine, blijkt wondgenezende eigenschappen te hebben. Het is een algemeen bekend fenomeen dat wonden in de mond sneller en beter genezen dan die in de huid, en ook het likken van wonden zou bevorderend zijn voor de wondgenezing. Tot nu toe was onbekend welk bestanddeel in menselijk speeksel hiervoor verantwoordelijk is. Menno Oudhoff ontdekte in zijn promotieonderzoek dat histatine, een klein en uniek menselijk speekseleiwit, wondgenezing bevordert.

Oudhoff isoleerde componenten uit speeksel en testte ze in een simpel wondmodel. Vervolgens testte hij in samenwerking met de afdeling Dermatologie van VUmc histatine in een complex wondmodel van menselijke huid. Ook hierin werkt histatine bevorderend op wondgenezing, wat perspectieven opent voor toepassing hiervan in de kliniek.

Moeilijk helende wonden, zoals doorligwonden of wonden bij diabetes, vormen een groot probleem in de zorg. De consequenties voor de patiënt zijn verregaand en niet alleen direct medisch, maar bijvoorbeeld door een langer ziekenhuisverblijf, ook financieel en sociaal. Histatine is een simpel molecuul, een peptide, dat relatief gemakkelijk en goedkoop in grote hoeveelheden gemaakt kan worden, zeker in vergelijking met andere eiwitten die tot dusverre beschikbaar zijn. De combinatie van deze eigenschappen: specifieke werking op wondgenezing en goedkope fabricatie, maakt histatine een veelbelovend mogelijk therapeuticum.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl