NPCF maakt zich zorgen om onduidelijkheid vrije artsenkeuze

Onvoldoende patientenvoorlichting over kwaliteit zorgverleners

24 april 2014De onderhandelaars over de rijksbegroting voor 2015 zijn er uit. Er wordt minder bezuinigd op de zorg. NPCF-directeur Wind maakt zich zorgen om de onduidelijkheid die is ontstaan rondom de vrije artsenkeuze. Die vrijheid raakt ook de dentale branche.

Vrije artsenkeuze
"Natuurlijk is het belangrijk dat de vrije artsenkeuze blijft, want het is ondenkbaar dat een verzekeraar tegen jou zegt naar welke dokter je moet gaan. Maar het is ook belangrijk dat mensen uit verschillende verzekeringspolissen kunnen kiezen. Dat je kunt kiezen voor een polis met minder mogelijkheden en lagere kosten of voor een polis waarin alles wordt vergoed. Maar om die keuze te maken moet je wel goed zijn geïnformeerd."

Voorlichting
Onderdeel van het akkoord is ook dat zorgverzekeraars scherper zorg inkopen. De patiëntenfederatie ziet voordelen in selectief inkopen van zorg. Maar dan moet het wel duidelijk zijn wat de inkoopcriteria zijn en wat de kwaliteit is die wordt ingekocht. Volgens Wind kan er nog veel worden bezuinigd in de zorg zonder dat de patiënt daar last van heeft. "Ik maak me wel zorgen over de informatie aan de patiënt over de kwaliteit van de geboden zorg en de onduidelijkheid die daar nu nog over bestaat. Er is onvoldoende voorlichting voor patiënten over de kwaliteit van ziekenhuizen en zorgverleners. De patiënt heeft daar nu geen inzicht in. Het is allereerst aan de zorgaanbieders om die duidelijkheid te verschaffen. De verzekeraars moeten aangeven waarom ze zorg wel of niet inkopen en wat daarvan de gevolgen zijn. Dat gebeurt nu veel te weinig.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 175
oktober 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de casus 'Koningsnummer volledige prothetiek: ambachtelijke vaardigheid en individuele vereisten' van meester-tandtechnicus Sebastian Guttenberger, een special over administratie software voor de tandtechnische branche waar de diverse oplossingen van Ladento, Talas, Qbridge, Salusys, Sovas, DigiTand en Talas+ aan bod komen, Prothetiek onder de loep 2024, de ID Day: Innovative Dental Technician Day, bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl