KNMT: Prinsjesdag: voorzichtige kans op meer opleidingsplaatsen tandarts per 2021

Reactie op gepresenteerde rijksbegroting voor 2020

logo knmt

18 september 2019 - De deur staat op een kier voor uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen. Dat staat in de op Prinsjesdag gepresenteerde rijksbegroting voor 2020. Minister Van Engelshoven van OCW geeft in haar begroting aan dat zij binnenkort een advies van het Capaciteitsorgaan verwacht waaruit blijkt dat de capaciteit van de initiële geneeskundeopleiding omlaag kan. In dat geval zal in overleg met minister Bruins van VWS het aantal opleidingsplaatsen tandheelkunde per studiejaar 2021/2022 worden verhoogd.

Voor het eerst sprake van uitbreiding
KNMT-voorzitter Wolter Brands is voorzichtig optimistisch over het feit dat er nu voor het eerst in jaren wordt gesproken over uitbreiding. 'Uiteraard hadden we liever gezien dat de rijksbegroting concreter was geweest over de ingangsdatum  en het aantal plekken en dat we niet afhankelijk worden van het aantal opleidingsplaatsen geneeskunde. We dringen al jaren bij Tweede- en Eerste Kamerleden en de betrokken ministers aan op voldoende in Nederland opgeleide tandartsen, zodat iedere patiënt toegang heeft tot goede mondzorg. En we horen steeds vaker dat praktijken moeten sluiten omdat ze geen tandartsen kunnen vinden. Het is dus jammer dat minister Bruins (VWS) en zijn collega Van Engelshoven nog niet hebben doorgepakt.'

Blijven hardmaken voor 311 opleidingsplaatsen
Het Capaciteitsorgaan heeft in een tussentijds advies becijferd dat er in totaal 52 extra opleidingsplaatsen per jaar nodig zijn om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar mondzorg. Dat betekent dat we naar 311 opleidingsplaatsen moeten, in plaats van 240 nu.

"Praktijken moeten sluiten omdat zij geen tandartsen meer kunnen vinden"
Brands: “Het aantal tandartsen dat met pensioen gaat neemt toe. De leemte die zij achterlaten wordt deels opgevuld door buitenlandse tandartsen maar dat is geen duurzame oplossing. Wij ontvangen steeds meer signalen dat onze leden praktijken moeten sluiten omdat zij geen tandartsen meer kunnen vinden. Uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen is dus echt urgent.” De KNMT zal zich er hard voor blijven maken dat de regering uiteindelijk 311 opleidingsplaatsen reserveert.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 155
april-juni 2020
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor - uiteraard - de gevolgen van de corona-crisis voor de tandtechnische branche, een artikel over wat allemaal mogelijk is met de nieuwe generatie volkeramische producten, De Medical Device Regulation, de verplichte AOV voor zzp-ers en meer. 

Verspreiding in juni 2020.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl