VGZ: onaanvaardbare kostenstijging tandartstarieven

Kostenstijging van gemiddeld 7 procent

26 januari 2012 -  Coöperatie VGZ is voor vrije prijsvorming maar constateert uit onderzoek dat het leidt tot onaanvaardbare kostenstijgingen. VGZ ziet na de bestudering van 500 tarieflijsten van tandartsen een kostenstijging van gemiddeld 7 procent.

VGZ maakte enkele weken geleden bekend dat de nieuwe vrije tandartstarieven in 2012 zouden leiden tot een forse kostenstijging. De laatste weken zien we minder extreme uitschieters, maar een kostenstijging van gemiddeld 7 procent na 500 lijsten vinden wij nog steeds te hoog, aldus Martin Bontje, lid van de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ.

Onderzoeksrapport 'kostenontwikkelingen mondzorg
Het onderzoeksrapport van VGZ staat op de website. Het onderzoek van VGZ houdt, in tegenstelling tot het onlangs gepubliceerde NZa–onderzoek, wél rekening met hoe vaak een behandeling wordt uitgevoerd, de zogeheten volume-informatie die cruciaal is om conclusies te kunnen trekken over kosten. ‘Wij beschikken als zorgverzekeraar over declaratiegegevens uit het verleden en weten dus welke behandelingen het meest voorkomen. We hebben een Top 21 van meest voorkomende behandelingen vastgesteld, die goed zijn voor 90 procent van alle kosten in de mondzorg jeugd. We zien kostenstijgingen op bijna alle Top 21 behandelingen’, aldus Marc Janssen, manager zorginkoop van Coöperatie VGZ. 

Reactie op NZa-onderzoek
In het onderzoek houdt VGZ rekening met de aanpassingen in de tariefstructuur van 2011 naar 2012. Een vulling en bijbehandelingen zoals een verdoving en ets werden bijvoorbeeld in 2011 nog los in rekening gebracht, daar geldt nu een all-in prijs voor. ’Om een reële prijs vast te stellen, moet je weten hoe vaak een bijbehandeling voorkomt en dit ‘meewegen’ bij het vaststellen van de prijs. Dit is in een groot aantal gevallen niet op de juiste manier gebeurd, getuige de kostenstijging van 7 procent’, aldus Martin Bontje. ‘Het onderzoek van de NZa werd door verschillende partijen aangegrepen om zaken anders uit te leggen. Het NZa-onderzoek zegt echter niets over kosten, maar alleen iets over binnen welke bandbreedtes prijzen zijn vastgesteld. We hebben de NZa vorige week onze bevindingen gepresenteerd en zijn op basis hiervan nog meer overtuigd van onze conclusies. Pas in juni gaat de NZa volume-informatie meenemen in haar onderzoek. Dat is wat ons betreft te laat, want onze klanten gaan nu naar de tandarts’.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl