'VGZ dwingt tandarts en tandtechnicus tot gebruik copy-cats'

Aantasting professionele autonomie tandarts en tandtechnicus

vgz logo

8 oktober 2019 - Zorgverzekeraar VGZ dwingt tandarts en tandtechnicus tot gebruik copy-cats in plaats van eerste keus A-materialen, aldus de Branchevereniging Tandtechniek. Dit valt te lezen in de oktober-editie van het Tandtechnisch Magazine dat later deze maand verschijnt. 

Verzekeraars gaan steeds vaker op de stoel van de tandarts en de tandtechnicus zitten. Het voor veel voorkomende tandartsbehandelingen gebruikte beleid van machtigingen aanvragen bij de verzekeraar is niet alleen bureaucratisch maar vaak helemaal niet in het belang van de patiënt. Onder het mom van ‘voorkomen van onnodige kosten’ wordt vooral de portemonnee van de verzekeraar beschermd. 

Obstakels
Door eerst een hoop bureaucratische obstakels op te werpen hoopt de verzekeraar de tandarts te verleiden een contract te sluiten. Het door de Branchevereniging Tandtechniek ingestelde Meldpunt Zorgsignalen ontvangt echter steeds vaker signalen dat de door de verzekeraars gehanteerde dekkingsbedrag lager ligt dan de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde maximumtarieven voor tandtechniek in eigen beheer die van toepassing zijn op tandartsen en tandprothetici die zelf tandtechniek leveren. Met alle gevolgen van dien.

Immers: wanneer de eerste keus behandeling niet voor het begrote bedrag gedaan kan en het maximum van de verzekeraar als harde grens wordt gehanteerd zal dit de behandelaars dwingen om naar goedkopere materialen te gebruiken en genoegen te nemen met mindere kwaliteit materialen en/of zogenaamde copy-cats te gebruiken. Veel fabrikanten geven – uiteraard – geen garantie op tandtechnische werkstukken waar originele materialen gecombineerd zijn met copy-cat-materialen.

Voorbeeld
Zo hanteert VGZ momenteel een maximum dekkingsbedrag van Euro 576 voor een omvorming gebitsprothese op 2 implantaten op drukknoppen. Wanneer hierbij het door implantologen veel gebruikte A-materiaal van Straumann gehanteerd wordt is het onmogelijk om hiervoor uit te komen, zelfs als de NZa-tarieven voor tandtechniek in eigen beheer gehanteerd worden:

1,00 arbo- en mileutoeslag                                        2,54     2,54
1,00 superhard gipsmodel                                         12,22   12,22
1,00 mod. Mont. in eenvoudige articulator               13,06   13,06
1,00 rebasing met randcorrectie                               86,26   86,26
2,00 hulpdelen plaatsen in afdruk p stuk                  7,04     14,08
2,00 implantaattoeslag                                              71,76   143,52
2,00 vastzetten attachment                                       29,25   58,50
2,00 locator Att.                                                         35,25   70,50
2,00 lab analoog Straumann locator                         19,10   318,00
2,00 Straumann abutment locator                            159,00 318,00


Totaal                                                                                    756,88

Hierbij dient dan nog te worden aangetekend dat deze NZa-tarieven voor tandtechniek in eigen beheer op zijn best een moment-opname zijn (het laatste NZa-onderzoek maar de marktconformiteit is alweer uit 2017) waarbij de toen gemeten gemiddelde als uitgangspunt zijn genomen. Kortom: die tarieven lopen per definitie achter op de daadwerkelijke praktijk aangezien vrijwel alle kosten sindsdien alleen maar zijn toegenomen. 

Eerste keus behandeling
Hoewel verzekeraars en beleidsmakers het doen voorkomen alsof verzekeraars het beste met uw gezondheid voor hebben lijkt het moeilijk uit te leggen waarom een persoon die u niet kent een betere beoordeling zou kunnen maken welke (eerste keus?) behandeling nodig is dan de door u zelf uitgekozen behandelaar. In de praktijk blijkt de verzekeraar vooral ongeacht de situatie een maximum te leggen aan de met de behandeling gemoeide kosten.

De verzekeraar krijgt ook wel erg veel rollen toebedeeld: niet alleen moet de verzekeraar bepalen of u in aanmerking komt voor een bepaalde verstrekking, moet de verzekeraar deze bepaalde zorg inkopen en tevens bepalen wat de maximale kosten zijn.

Meldpunt Zorgsignalen
De Branchevereniging Tandtechniek doet een oproep aan tandartsen, tandtechnici, tandprothetici en patiënten om gelijksoortige ervaringen te melden bij het Meldpunt Zorgsignalen via info@bvtandtechniek.nl 



 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl