Verlaging orthodontietarieven uitgesteld

16 december 2010 - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal de tarieven voor orthodontie pas in de loop van 2011 verlagen. De reden hiervoor is dat dan gelijke tarieven voor beugelbehandelingen bij tandartsen en orthodontisten kunnen worden ingevoerd. De tarieven bij orthodontisten kunnen nu al verlaagd worden, maar als de tandartstarieven niet volgen, is de verwachting dat veel orthodontisten zich uitschrijven. Als tandarts kunnen zij hogere tarieven rekenen. De consument zou dan gemiddeld juist méér gaan betalen voor een beugel. Daarnaast bestaat het risico dat de complexe orthodontiezorg in gevaar komt. In de loop van 2011 worden gelijke tarieven ingevoerd en kunnen ook de tarieven orthodontie omlaag.

De NZa had de tarieven voor orthodontie door tandartsen (D-tarieven) en orthodontisten (O-tarieven) al in januari 2011 op een gelijk niveau willen brengen. Om dit zorgvuldig te doen, kijkt de NZa bijvoorbeeld of de toegankelijkheid van zorg voor de consument in gevaar komt. Hiervoor zijn door een gerechterlijke procedure nog onvoldoende gegevens beschikbaar. De komende maanden worden de gegevens aangevuld en het onderzoek afgerond.

De NZa concludeerde in juli 2010 na onderzoek dat de orthodontietarieven bij orthodontisten 34% lager konden. Als nu al de orthodontietarieven worden verlaagd, zal het verschil in tarief tussen een beugelbehandeling bij een tandarts en orthodontist veel groter worden dan het huidige verschil van gemiddeld 2,25%. Het verschil in tarief zou kunnen oplopen tot 36%. De kans dat orthodontisten zich door dit verschil in tarief gaan uitschrijven en als tandarts gaan declareren, is erg groot.  De consument zou dan niet minder, maar juist meer gaan betalen voor een beugel in 2011.

Ook kan dan complexe orthodontiezorg, bijvoorbeeld voor patiënten met schisis, in gevaar komen omdat tandartsen deze behandelingen niet mogen declareren. De NZa wil dat er voldoende zorg beschikbaar blijft voor deze speciale patiëntengroep en heeft een afweging gemaakt tussen de betaalbaarheid en toegankelijkheid van orthodontische zorg. Besloten is dan ook om de verlaging van het tarief voor orthodontisten, het O-tarief, uit te stellen. Op die manier kan de NZa in de loop van 2011 op hetzelfde moment de tarieven die tandartsen mogen declareren voor orthodontische zorg, de D-tarieven, gelijk trekken met de O-tarieven.

Orthodontisten mogen zich uitschrijven en kunnen dan als tandarts declareren. Wat niet mag, is dat voormalig orthodontisten die zich hebben laten uitschrijven toch de titel orthodontist blijven voeren. Hiertegen is de NZa de afgelopen maanden samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgetreden.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl