Verbetering mondgezondheid jeugd

CVZ Signalement Mondzorg 2013

logo cvz

13 juni 2013 - Vanaf 2005 is de mondgezondheid, uitgedrukt in cariës, onder alle leeftijdsgroepen tot 23 jaar verbeterd, maar een groot deel van de jeugd heeft nog steeds gaatjes in het gebit. De kosten voor tandheelkundige zorg aan jongeren nam sindsdien met ruim een-derde toe: tussen 2005 en 2011 stegen de uitgaven van 231 naar 310 miljoen euro. Dit schrijft het CVZ in het Signalement Mondzorg 2013, dat het aan minister Schippers van VWS heeft aangeboden.

Van de 5-jarigen had in 2005 nog maar 44% een gaaf melkgebit. In 2011 (het jaar van data-verzameling) was dat al 59%. Voor de groep 17 –jarigen geldt in die periode een stijging van een gebit zonder gaatjes van 29% naar 39%. Het aantal gaatjes in het gebit wordt gezien als een van de belangrijkste indicatoren voor de mondgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat ook nu nog cariës veel voorkomt bij jongeren in Nederland. Het is daarom goed dat de tandartsen, mondhygiënisten en de jeugdgezondheidszorg zich blijven inspannen om de mondgezondheid van de jeugd en jongvolwassenen in Nederland te waarborgen en te bevorderen. 

Uitgaven 
De kosten van de mondzorg aan jeugdigen zijn in vijf jaar tijd gestegen 231 naar 310 miljoen euro. Vooral aan (röntgen)diagnostiek, preventie en mondhygiëne werd vanuit de Zorgverzekeringwet meer uitgegeven. 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 164
november/december 2021
In dit nummerIn dit nummer onder meer aandacht voor een Volledige Digitale workflow met een twist in de rubriek Werkstuk Belicht, Voorgefabricieerde gebitselementen in individuele implantaatprotheses (praktijkverslag), de Dental Expo in 2022, de Candulor KunstZahnWerk-wedstrijd, Hoe de kwalijke rol (zorg)verzekeraars stoppen, inflatie en de stijging van PFZW pensioenpremie, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in december 2021.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl