Twee op drie jongeren stelt medisch bezoek uit om kosten

Liever verwenproducten dan tandarts

MSi Consultants

11 mei 2023 - Een op de drie Nederlanders heeft afgelopen half jaar een of meerdere medische bezoeken uitgesteld of overgeslagen om zo kosten te besparen. Onder jongeren (18-29 jaar) was dit zelfs bijna twee op de drie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om (ongepland) bezoek aan het ziekenhuis. Ook op de aanschaf van medicijnen wordt beknibbeld, vooral door jongeren. Daarnaast zijn de tandarts en fysiotherapeut ‘populaire’ zorgverleners om geld op te besparen. Dat zijn enkele uitkomsten van de nieuwe editie van de Nationale Keuzestress Monitor. 

Deze monitor is een maandelijks terugkerend, onafhankelijk onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar keuzes in duurdere tijden, op initiatief van marktonderzoeksbureau MSI Consultants. In deze editie staat het effect van de gestegen prijzen op onze levensstijl en gezondheid centraal. De toegenomen kosten voor levensonderhoud bezorgen veel Nederlanders hoofdbrekens. Met name de groep 18- tot 29-jarigen heeft hier last van. Zo veroorzaakt de persoonlijke financiële onzekerheid bij bijna de helft van deze jongeren stress en onzekerheid, terwijl dit gemiddeld genomen voor een op de drie Nederlanders geldt. Tevens slaapt een significant hoger percentage onder jongeren minder goed omdat men zich zorgen maakt. Daarnaast kunnen relatief veel meer jongeren zich er mentaal niet toe zetten om te sporten: 35 procent tegenover een gemiddelde van 23 procent.

Liever verwenproducten dan tandarts
Jongeren komen ook bovendrijven als het gaat om bezuinigen op de medische dienstverlening. Een beduidend groter deel dan gemiddeld (64 procent tegenover 36 procent) zegt afgelopen half jaar een of meerdere medische bezoeken te hebben uitgesteld of overgeslagen om op die manier kosten te besparen. Meest genoemde bezuinigingsopties door jongeren zijn een geplande afspraak met mondhygiënist en huisarts (beiden 18 procent) en bezoek aan de tandarts voor een geplande ingreep (16 procent). Bij een plotseling probleem met de gezondheid geeft 14 procent aan niet naar de huisarts te zijn gegaan. Op de aanschaf van (zelfzorg)medicijnen wordt eveneens bezuinigd. Ongeveer de helft van de jongeren heeft afgelopen half jaar minder of geen medicamenten aangeschaft.

'Percentages zorgwekkend'
Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank en al jarenlang actief in de sector, schrikt van de cijfers. “Deze percentages zijn zorgwekkend. Uitstel van dit soort medische zorg kan later tot grotere gezondheidsproblemen leiden. De ironie is dat het besteedbaar inkomen mede zo onder druk staat door de almaar toenemende zorgkosten, inmiddels hebben we het over 100 miljard euro per jaar. Dat betekent dat een kwart van het bruto-inkomen van een modaal gezin opgaat aan zorgpremies. En dat percentage stijgt snel door de almaar toenemende zorgvraag. Dat kan zo niet doorgaan.” Volgens de sectorspecialist, tevens voorzitter van de Commissie Gezondheidszorg van werkgeversorganisatie VNO-NCW, moet er een fundamenteel ander zorgsysteem komen. “Ons huidige systeem is vooral gericht op behandelen nadat mensen eerst ziek zijn geworden. Daar ben je voor verzekerd en zorgaanbieders worden betaald om te behandelen, te repareren. We zijn nu eigenlijk aan het dweilen met de kraan open. De uitdaging is om de focus te verleggen naar preventie, voorzorg en vitaliteit.” 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl