Stopzetten experiment vrije tarieven is onverantwoord

Patiënt is de dupe - NMT is verbijsterd

nmt logo

27 juni 2012  - De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is verbijsterd over de meerderheid die er in de Tweede Kamer lijkt te zijn voor het stoppen van het experiment vrije tarieven in de mondzorg. Het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat beweert dat de tarieven met 9,6 procent zijn gestegen, is ondeugdelijk uitgevoerd. Factoringsbedrijf Famed publiceert vandaag juist een uitgebreider onderzoek waaruit blijkt dat de tarieven nauwelijks zijn gestegen. De NMT vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als op basis van discutabele gegevens van de NZa de stekker uit dit experiment wordt getrokken. Ook de minister heeft in haar brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat nu stoppen onzorgvuldig zou zijn. In de aanbiedingsbrief aan de minister maakt de NZa ook zelf een belangrijke kanttekening bij de meting. “Een herhaalde meting met meer data over een langere periode is nodig om definitieve conclusies te trekken”, aldus de NZa in deze brief.

 

De beroepsgroep heeft fors geïnvesteerd in dit experiment en is goed op weg. Alle initiatieven tot meer transparantie, meer keuze voor de patiënt en inzicht in kwaliteit worden zo voortijdig en zeer onterecht onderuit gehaald. De NMT wil juist samen met zorgverzekeraars het gesprek aangaan over de kwetsbare patiënten in de basiszorg, maar ook die ontwikkeling wordt geremd. De mondzorg wordt op een achterstand gezet en de patiënt is de dupe. De NMT bereidt juridische stappen voor.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 179
mei/juni 2024
In dit nummer
Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl