Societal Impact Award-nominatie voor ACTA-hoogleraar

12 oktober 2010 - ACTA-hoogleraar Ad de Jongh is genomineerd voor de Senior Societal Impact Award van 2010. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een onderzoeker van de Vrije Universiteit met een lange staat van dienst, die zich bovendien al jaren zeer verdienstelijk maakt met het verrichten van onderzoek met een grote maatschappelijke impact.

Ad de Jongh (1956) is bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen. De titel van zijn inaugurele rede was ‘Lijdt en mijdt’ (2004). De Jongh promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Dental Dental Anxiety’anxiety: A cognitive perspective’.

Het onderzoeksgebied van De Jongh betreft onder meer de dynamiek en de behandeling van tandartsangst. De Jongh speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met een tandartsfobie, de extreme vorm van angst voor tandheelkundige ingrepen. Dit is de meest voorkomende fobie in Nederland. Hij heeft in samenwerking met de Stichting Bijzondere Tandheelkunde en ACTA de post-initiële opleiding ‘Tandarts-angstbegeleiding’ opgezet. De Jongh introduceerde bovendien in 1993 een baanbrekende, vernieuwende behandelmethode voor posttraumatische stressstoornis (PTSS), namelijk Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) in Nederland.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis. De VU wil met de Societal Impact Awards onderzoek met maatschappelijke impact door middel van een prijs onder de aandacht brengen.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl