NVM-mondhygiënisten roept ouders op petitie 'Snoep en frisdrank de schoolkantine uit' te tekenen

De staat van het tienergebit gaat achteruit

logo nvm
6 december 2018 - 

 Het Nederlands Zorginstituut heeft recent de uitkomsten van het Signalement Mondzorg 2018 gepubliceerd. Het Signalement Mondzorg wordt elke drie jaar uitgebracht en beschrijft de actuele mondgezondheid en het preventief tandheelkundig gedrag van jeugdigen van 5 tot 23 jaar in Nederland, en de ontwikkeling van de mondgezondheid van 1987 tot 2017, onderzocht door TNO.

“Het onderzoek van TNO, dat de basis vormt voor het Signalement, toont aan dat de mondgezondheid van 5-jarigen de afgelopen periode is verbeterd. Daar staat tegenover dat de mondgezondheid van de andere onderzochte leeftijdsgroepen (11-, 17- en 23-jarigen) is gestagneerd of zelfs verslechterd, zowel bij de jeugdigen met een hoge sociaaleconomische status, als bij de jeugdigen met een lagere sociaaleconomische status. (…) 

Tandcariës komt nog altijd zeer veel voor onder jeugdigen. Cariës tot in het tandbeen komt voor bij een kwart van de 5-jarigen, bij 40% van de 11-jarigen, bij twee derde van de 17-jarigen en vier vijfde van de 23-jarigen. Wanneer ook het voorstadium in de vorm van glazuurcariës wordt meegeteld, heeft slechts een derde van de 5-jarigen, een kwart van de 11-jarigen, 5% van de 17-jarigen en 1% van de 23-jarigen een gaaf gebit. Daarnaast baart de sterke toename van (erosieve) gebitsslijtage zorgen: een vijfde van de 17-jarigen en ruim de helft van de 23-jarigen vertoont slijtage tot in het tandbeen.”

Een onnodige gang van zaken wat NVM-mondhygiënisten betreft. Wanneer je tiener een juiste mondverzorging heeft en bewuste keuzes maakt in wat hij of zij eet en drinkt, kunnen gebitsproblemen als cariës (gaatjes) en tanderosie worden voorkomen. Als ouder kun je je tiener helpen om bewuste keuzes te maken en een goede mondverzorging twee maal per dag stimuleren. En dat is nodig, want ieder gaatje dat in het blijvende gebit van een kind ontstaat kost gemiddeld in een mensenleven in totaal €2.500. Voor dat geld kan bijvoorbeeld ook een mooie scooter gekocht worden.

Suikers en zuren
Suikers en zuren in voeding en dranken kunnen cariës (gaatjes) én tanderosie veroorzaken. Zuur zit onder andere in bepaalde vruchten en vruchtensappen, maar ook in snoep, (light)frisdranken, ijsthee, energiedrankjes en zoete alcoholische mixdrankjes, zoals Breezer. Drankjes die veel door tieners worden gedronken én deels verkrijgbaar zijn in schoolkantines.

Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je tiener eet en drinkt, maar vooral om hoe vaak, hoe lang, de tijdstippen en de manier waarop dat gebeurt. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

Wat je als ouder kunt doen
Als kinderen naar de middelbare school gaan, liggen er veel verleidingen op de loer, zoals snoepen, energiedrankjes en roken. Dit alles is slecht voor de mondgezondheid, en bovendien is een gebit pas op 22-jarige leeftijd volgroeid. Als ouder kun je je (pre)puber helpen om bewuste keuzes te maken, ook als het gaat om de mondgezondheid:

- Maak je kind ervan bewust dat zijn of haar gebit kwetsbaarder is dan een volwassen gebit. Zo krijgt tienerglazuur sneller gaatjes.

- Vraag je kind of zijn of haar tandvlees weleens bloedt. Tandvlees hoort niet te bloeden. Wanneer dit wel zo is, is het tandvlees ontstoken en is het raadzaam om een mondhygiënist te bezoeken.

- Vertel je kind om niet meer dan zeven keer per dag te eten/ en of te drinken. Zo krijgt het speeksel de tijd om zuuraanvallen te neutraliseren.

- Maak je kind ervan bewust dat er in een groot deel van de producten die in de supermarkt liggen suikers zitten.

- Controleer of je tiener met een mondbeschermer sport, zoals bij hockey.

- Ga met je tiener naar de mondhygiënist wanneer je een stinkende adem waarneemt.

- Praat met je tiener over de gevaren van roken. Roken is niet alleen slecht voor de algehele gezondheid, maar ook voor de mondgezondheid.

- Bezoek samen met je tiener regelmatig een mondhygiënist en tandarts.

- Tot 18 jaar zit mondzorg in de basisverzekering.

Daarnaast is het belangrijk dat tieners op school zo min mogelijk in de verleiding komen om snoep, frisdrank en energiedrankjes te nuttigen. De verleiding wordt kleiner wanneer deze producten niet meer in de schoolkantines worden verkocht. De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ maakt zich hier hard voor: https://stopsnoepenfris.petities.nl/

 
 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 154
januari/februari 2020
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor - uiteraard - de Dental Expo editie 2020, de Medical Device Regulation 2017/745 die op 26 mei 2020 ingaat: kunt u uw producten op die datum nog op de markt brengen?, enkele tenenkrommende casussen in de rubriek 'Hoe is het mogelijk?', de lezing Implant(mal) positioning de technische kant, missers vanuit tandtechnisch oogpunt met Erik Mentink op 12 mei 2020 en meer.  

Verspreiding in februari 2020.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl