Minder arbeidsintensieve reiniging prothese met oral foam

Nieuwe toevoeging assortiment BlueM

bluem logo

12 juli 2017 - De oral foam van BlueM maakt een minder arbeidsintensieve reiniging van de gebitsprothese mogelijk. Dit biedt de mogelijkheid om de mondhygiëne in de ouderenzorg te verbeteren. Belangrijk want het komt te vaak voor dat ouderen een slechte mondhygiëne ontwikkelen, waarmee de algehele gezondheid sneller achteruit gaat. Een zorgelijke ontwikkeling. Er is weinig tijd om voldoende aandacht aan ouderen te geven. De werkdruk in de zorg ligt hoog. De mondverzorging komt daardoor vaak niet of als laatst aan bod. De verwachting is dat deze trend verder door zal zetten als gevolg van de vergrijzing en de toename in aantal mensen met dementie.

oral foam bluem

Druk op zorgverleners
Nederland telt 3,1 miljoen 65-plussers, waarvan 700.000 80-plussers. Dit aantal zal de komende jaren snel stijgen. In 2040 leven er 4,7 miljoen 65-plussers in Nederland (26% van de totale bevolking), waaronder 2 miljoen 80-plussers (bron: CBS). En deze ouderen blijven steeds vaker thuis wonen. Dit legt niet alleen druk op de gezondheidszorg, maar zorgt tevens voor vereenzaming van veel ouderen. Door een slechte sociale controle en een te hoge belasting op zorgverleners ontstaat binnen deze doelgroep een verslechtering van de mondgezondheid.

44% thuiswonende ouderen niet naar de tandarts
Het NPCF heeft eind 2016 een onderzoek gedaan onder thuiswonende ouderen. En wat blijkt? 44% gaat niet naar de tandarts, 60% heeft een kunstgebit, 7% kan de mondzorg niet betalen en 5% vindt mondzorg niet nodig. Uit gesprekken met ouderen blijkt dat ze onvoldoende “dental-minded” zijn. Ze zijn vaak niet bewust van het belang van een goede mondverzorging. Ook denken ze vaak dat je met een kunstgebit niet naar de tandarts hoeft te gaan. In een andere pilot study thuiszorg komt naar voren dat 69% van de thuiswonende ouderen niet eens een tandarts heeft! Tevens komt uit de studie naar voren dat ruim 61% een slechte mondhygiëne heeft. We hebben het over cariës, afgebroken elementen en een slechte parodontale toestand.

Medicatie en voeding
Een slechte mondgezondheid heeft verschillende oorzaken. Binnen de ouderenzorg zijn dit met name; onvolwaardige voeding, medicatie, bepaalde ziektebeelden zoals diabetes, een gebrek aan beweging, stress door eenzaamheid en een slechte controle door hulpverleners. Veel ouderen zijn tevens minder in staat hun mondproblemen goed te verwoorden en als zij dat wel kunnen, ervaren ze het niet altijd als belangrijk.

Vitaminegebrek
Een goede mondgezondheid begint en eindigt met gezonde voeding. In onze huidige voeding zitten aanzienlijk minder vitaminen en mineralen dan voorheen. In tien jaar tijd is het calcium -en magnesiumgehalte in bijvoorbeeld broccoli met maar liefst 68% en 25% gedaald. Uit een onderzoek van de Nederlandse gezondheidsraad is gebleken dat slechts 5% van de Nederlanders dagelijks voldoende groenten en fruit eet. Het percentage onder ouderen is nog lager. We eten dus onvoldoende groenten en fruit en de groenten en fruitsoorten die we eten, bevatten ook nog eens minder vitaminen en mineralen.

Met name ouderen die nog thuis wonen zorgen betreft onder andere voeding minder goed voor zichzelf. Ze eten veelal te weinig en wat ze eten is vaak onvolwaardig. Hierdoor zullen zij sneller een tekort ontwikkelen aan bijvoorbeeld het mineraal magnesium en vitamine D. Met name vitamine D is zeer belangrijk voor het behoud van sterke en gezonde botten en tanden. Volgens de statistieken van het RIVM heeft 90% van de ouderen een tekort aan deze vitamine.

Preventie
Ouderen zijn vaak niet in staat goede mondzorg uit te voeren en raken uit beeld in de mondzorgpraktijk. Kwetsbaarheid, eigenwaarde, schaamte, gebrek aan vertrouwen in resultaat, problemen met mobiliteit en financiën liggen ten grondslag hieraan. Een tragische ontwikkeling volgens Petra Nefkens, een bevlogen mondhygiënist van Praktijk Mondzorg Ouderen van Gemert, die actief werkt met bluem en een steentje bijdraagt aan de ouderenmondzorg.

foam 2

Een positief bericht
Er is al een aantal specialisten bezig om het steeds groter wordende probleem van een slechte mondgezondheid aan te pakken. Een van die mensen is dus Petra Nefkens. Zij is een mooi voorbeeld om te laten zien dat het ook anders kan.

“Bij iedere cliënt waar wij komen hangt een poetskaart op de kamer. De cliënt poetst zelf of de zorg neemt het op zich. Eén keer per drie maanden zie ik met mijn team de cliënten en tweemaal per jaar gaat de cliënt op controle bij de tandarts. Werken als mondhygiëniste in een verpleeghuis is anders dan in een reguliere praktijk – soms moet je al je creativiteit in de strijd gooien om cliënten te kunnen behandelen. We moeten onze verwachtingen qua resultaten enigszins bijstellen. Desondanks is het dankbaar werk en doet het mij deugd als ik een cliënt zie lachen nadat ik ‘de tanden weer mooi heb gemaakt’.

foam 3

In combinatie met de juiste producten
Petra is heel creatief in haar aanpak. Vooral om mensen met Alzheimer zo ver te krijgen dat ze geactiveerd worden tijdens het dagelijkse poetsritueel. Ze werkt met bluem producten. Ze geeft tips en uitleg op welke wijze ze de producten gebruikt: “Met behulp van een gaasje en wat mondwater reinigen we de volledige mondholte. Cliënten krijgen hierdoor een fris en schoon gevoel. Het mondwater van BlueM elimineert de anaerobe bacteriën, waardoor ontstekingen worden teruggedrongen. Ook de steg wordt met BlueM gereinigd – die gaat er mooi van glimmen. De tandpasta doen we op een rager en daarmee reinigen we interdentaal en rondom de steg.”

Ouderenzorg hoopvol: minder arbeidsintensieve reiniging
Een mooie toevoeging aan het BlueM assortiment is oral foam. Petra was een van de eersten die deze foam in de praktijk heeft getest. Haar bevindingen zijn opvallend: snel en minder arbeidsintensief. “Met de oral foam worden de protheses gereinigd. De schuim wordt rechtstreeks in de prothese gespoten om het vervolgens ongeveer een minuut in te laten werken. Daarna wordt de prothese gepoetst. Wat ik vooral merk is dat het lijkt dat de slijmlaag (biofilm, red.) als het ware oplost en makkelijk van de prothese te verwijderen is. Binnen no-time is de prothese weer schoon en fris. Een absolute aanwinst, vooral binnen de ouderenzorg. Doordat het reinigen op deze manier veel minder arbeidsintensief is, zal de mondhygiëne in de ouderenzorg verbeteren.”

 Meer info: www.bluemcare.com

 



  



 

 

 

 

 







 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl