KNMT: regulering tandartstarief beperkt keuzemogelijkheid patiënt

Juridische procedure tegen regulering privaat gefinancierde zorg

logo knmt


7 november 2014 - Regulering van de tarieven voor tandheelkundige zorg door de NZa is niet in het belang van de patiënt. Dit stelt de KNMT in reactie op het besluit van de NZa om de tarieven voor tandartsen, tandarts-implantologen en orthodontisten met ingang van 1 juli 2015 te verlagen.

Korting doet geen recht aan diversiteit
De mondzorg in Nederland is zeer gevarieerd en dat is voor patiënten van groot belang. De ene mond is de andere immers niet. De korting die de NZa de tandartsen nu oplegt is echter gebaseerd op gemiddelden en doet daarmee geen recht aan de diversiteit in zorgvraag en behandelaanbod. Barnasconi: ‘Daarmee dreigt de tandheelkunde zich te moeten ontwikkelen in de richting van standaardproducten voor standaardprijzen, wat de keuzemogelijkheden voor de patiënt beperkt. De volwassen patiënt betaalt de kosten voor tandheelkunde immers helemaal zelf en zou dus ook zelf moeten kunnen kiezen.’

Aparte korting voor implantologische behandelingen
De NZa voert een aparte korting door op de tarieven voor implantologische behandelingen. De KNMT vreest dat deze korting van bijna 20 procent zowel gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van deze zorg als voor de technische ontwikkelingen op dit vakgebied. De patiënt die voor zijn welbevinden afhankelijk is van een implantaat is daar uiteindelijk de dupe van.

Juridische procedure tegen regulering privaat gefinancierde zorg
De KNMT is van mening dat het reguleren van privaat gefinancierde zorg in strijd is met het Europees recht dat uitgaat van vrij verkeer van personen en diensten. De overheid reguleert op deze manier het tandheelkundig zorgaanbod. Dit terwijl in ons land de tandheelkundige zorg voor volwassenen privaat wordt gefinancierd. Volwassenen betalen de kosten zelf en hebben recht op keuzevrijheid. De KNMT is inmiddels een procedure gestart om dit bij de rechter te toetsen.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 169
oktober 2022
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor familiebedrijf Van Liempd Tandtechniek in Den Bosch, de eerste succesvolle operatie met op maat 3D-geprinte titanium onderkaak, Het Mini-Max-principe: Wanneer rentabiliteit gecombineerd wordt met esthetiek, de 10e editie van de Dental Expo, Ceramill FDS biedt de mogelijkheid om tandbogen en tandsegmenten te frezen, de bijzondere leerstoel Publieke Gezondheid en Mondzorg, Extra betalen in tijden van personeelskrapte blijft werkgever altijd achtervolgen mits... (meer flexibiliteit bij eigen cao leden Branchevereniging Tandtechniek), Zorgwekkende situatie materiaal- en techniekkosten', Reverse charge-factuur van Dentsply Sirona blijft vaak onopgemerkt - wijs uw tandartsen op het controleren van facturen DS vanaf 1 april 2019 tot nu, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2022.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl