Rechter stelt NMT in gelijk in bodemprocedure NZa-gegevensuitvraag

NZa houdt onvoldoende rekening met belangen individuele tandartsen11 maart 2014 - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in de uitvraag van gegevens bij de zogenoemde Peilstations onvoldoende rekening gehouden met de (onderzoeks)belangen van zowel de NMT als individuele tandartsen. Tot die conclusie komt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in een bodemprocedure die de NMT tegen de NZa heeft aangespannen. Een rechtmatige uitvraag van gegevens vereist dat de NZa alle belangen afweegt voordat zij gebruikmaakt van haar bevoegdheid om gegevens op te vragen. Dat is in dit geval niet gebeurd, zo oordeelt het CBB.

De NZa heeft destijds gegevens opgevraagd in het kader van het NMT-project Peilstations. Met dit project monitort de NMT de inhoud van het tandheelkundig handelen door tandartsen en de kwaliteit van de tandheelkundige zorg in Nederland. Aan dit onderzoek nemen ruim 2000 tandartsen deel, onder de toezegging door de NMT dat de informatie die zij verstrekken vertrouwelijk wordt behandeld. Voor het slagen van het project en daarmee het goed kunnen monitoren van de kwaliteit van de tandheelkundige zorg is deelname van tandartsen essentieel. Die deelname dreigt door het handelen van de NZa in het geding te komen. De rechter erkent dat dit voor de NMT een zwaarwegend belang is waar de NZa onvoldoende rekening mee heeft gehouden en stelt de NMT mede op basis hiervan in het gelijk.

De Nederlandse Zorgautoriteit benadrukt in een persverklaring dat de NZa gegevens mag opvragen van zorgaanbieders bij brancheorganisaties en dat in vervolg zich zal houden aan de uitspraak van de CBB door  in voorkomende gevallen de belangen goed te wegen en de uitvraag van de informatie goed te verantwoorden. 

 Copyright 2014, Tandtechnisch Magazine.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 171
januari/februari 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de veelzijdigheid van hoogwaardige volkeramische materialen, klinische ervaringen op langere termijn met het IPS e.max-systeem, het 100-jarig jubileum van de International Dental Show in Keulen, VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen, verzekeraars die tandarts voor hun karretje spannen om de tandtechnicus af te knijpen, de bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in februari 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl