Promotie: is een gezonde mond maakbaar?

Ecological dynamics of oral microbial communities - Jessica Koopman17 augustus 2016 - Het is Jessica Koopman van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gelukt de samenstelling van de micro-organismen in de mond zo te beïnvloeden dat de ecologie van de mond gezonder werd. Daardoor kon bijvoorbeeld de vorming van gaatjes (cariës) worden tegengegaan. Ze verdedigt haar proefschrift vrijdag 9 september aan de Universiteit van Amsterdam.

Jessica Koopman

Rem op Candida
Uit het onderzoek van Koopman bleek dat het toedienen van het aminozuur arginine een dusdanige omgeving voor de bacteriën creëerde dat de vorming van gaatjes werd tegengegaan. Dit anti-cariës effect ontstaat mede doordat bacteriën arginine omzetten in ammonium, wat de pH-waarde verhoogd. Daarnaast bleek arginine de groei van de schimmel Candida te remmen. Deze schimmel kan problemen veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand.

Koopman voerde voor haar onderzoek zowel klinische- als laboratoriumexperimenten uit. Proefpersonen gebruikten bijvoorbeeld een tandpasta die arginine bevatte, of een mondspoelmiddel met fluoride, waarna het effect van deze stoffen op de mondecologie werd bekeken. Daarnaast nam ze bij verschillende donoren speeksel af dat in het laboratorium werd opgekweekt tot biofilms om de invloed van nitraat en arginine te onderzoeken. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken is het tegenwoordig gemakkelijker om verschillende micro-organismen tegelijk te identificeren. Daardoor kon ze de invloed onderzoeken van stoffen als fluoride, arginine en nitraat op de samenstelling en stofwisseling van orale micro-organismen.

Promotie: Ecological dynamics of oral microbial communities
Wanneer: 9 september 2016, 11:00 uur
Waar: Oude Lutherse Kerk aan het Spui, Singel 411, Amsterdam
Promotor: prof. dr. Wim Crielaard (Preventieve Tandheelkunde, ACTA); de copromotoren: dr. Egija Zaura (Preventieve Tandheelkunde, ACTA) en prof. dr. Bart Keijser (Preventieve Tandheelkunde, ACTA en TNO). Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 175
oktober 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de casus 'Koningsnummer volledige prothetiek: ambachtelijke vaardigheid en individuele vereisten' van meester-tandtechnicus Sebastian Guttenberger, een special over administratie software voor de tandtechnische branche waar de diverse oplossingen van Ladento, Talas, Qbridge, Salusys, Sovas, DigiTand en Talas+ aan bod komen, Prothetiek onder de loep 2024, de ID Day: Innovative Dental Technician Day, bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl