Pensioenfonds Tandtechniek 12-2013: dekkingsgraad daalt

Extra maatregelen vooralsnog niet uit te sluiten

logo pensioenfonds voor de tandtechniek

 

12 februari 2014 - In december 2013 is de geschatte dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds voor de Tandtechniek ten opzichte van november gedaald van 103,6 naar 102,1 procent. De gehoopte stijging tot boven de minimumeis van 105 procent (in de praktijk wordt vaak een omslagpunt van 104,3 genoemd) bleef helaas uit. Hierdoor zijn extra maatregelen niet uit te sluiten. 

Sinds de dekkingsgraad hoger is dan 100% mag het pensioenfonds weer meewerken aan waardeoverdrachten van pensioenaanspraken. Er is nog wel een voorwaarde voor waardeoverdracht. De dekkingsgraad van het pensioenfonds waar uw pensioen vandaan komt of naartoe gaat, moet ook voldoende zijn. Is de dekkingsgraad bij het andere pensioenfonds nog niet voldoende? Dan wacht Stichting Pensioenfonds voor de Tandtechniek met uw waardeoverdracht totdat het andere pensioenfonds ook mee mag werken. 

Van juli tot november liet de dekkingsgraad een stijging zien: in juli 2013 van 94,1 naar 96,8, in augustus van 96,8 naar 98 en in september van 98 naar 100,7 en in oktober van 100,7 naar 102,9. In februari 2013 steeg de dekkingsgraad van 87,6 naar 95,7 procent. Eind vorig jaar stond de dekkingsgraad nog op 87,4 procent. De relatief forse stijging in februari is met name te danken aan het doorvoeren van een forse ingreep: het pensioen van actieve deelnemers (met pensioen) is zeven procent verlaagd, het verlagen van het opbouwpercentage en het verhogen van het premiepercentage.

Goed beleggingsrendement
Het beleggingsrendement van het Pensioenfonds voor de Tandtechniek was het afgelopen jaar goed, 10,5% in 2012 en 3,5% in de eerste vijf maanden van 2013. De lage dekkingsgraad wordt met name veroorzaakt door de historisch lage rente.

Verloop dekkingsgraad
In de grafiek ziet u het verloop van de dekkingsgraad.

pensioen tandtechniek december 2013

 

 

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 174
september 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor een casus van de VITA EXCELLENCE AWARD winnende Patricia Strimb, Michael de Gouw, General Mananger Benelux bij Align Technology houdt een pleidooi dat digitale technologieën een ondersteuning kunnen bieden bij het tekort aan tandheelkundige professionals, de Candulor KunstZahnWerk-wedstrijd, de MiYo Liquid Ceramic systeem cursus bij BCO Dental, hernieuwde aandacht voor de opleiding tot Klinisch Kroon- en Brugwerk Technicus en de toekomst voor CAD/CAM en de restauratieve tandtechniek, de IVT Bob Tolmeijer Award 2023, de IVT-geslaagdenlijst, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in september 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl