Patiënt dagvaardt VGZ vanwege te lage vergoeding implantaten

Discussie om vergoeding van de J33 - ANT: 'VGZ benadeelt patiënten'

vgz logo

9 oktober 2019 - Uit een publicatie op de website van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) blijkt dat een patiënt haar verzekeraar, VGZ, heeft gedagvaard. Het gaat hierbij om de vergoeding van de J33. De patiënt is net als de ANT van mening dat VGZ haar een te lage vergoeding heeft gegeven voor de implantaten die haar tandarts bij haar heeft geplaatst.

De ANT heeft al in een uitgebreide schriftelijke correspondentie aan VGZ trachten duidelijk te maken dat de vergoeding die VGZ haar patiënten uitkeert, te laag is en zij daardoor patiënten bendadeelt. Het gaat om patiënten die zich voor implantaten (J33) wenden tot een ongecontracteerde tandarts. 

VGZ hanteert veel lager bedrag als uitgangspunt
VGZ heeft in de polisvoorwaarden opgenomen dat zij de kosten voor ongecontacteerde zorg vergoedt tot maximaal 70 - 80% van de gemiddelde tarieven, zoals deze voor de betreffende vormen van zorg zijn overeengekomen met de betreffende zorgaanbieders (‘gemiddeld gecontracteerd tarief’). Volgens de ANT berekent VGZ het gemiddeld gecontracteerd tarief onjuist: in plaats van te rekenen op basis van het maximale NZa-tarief voor de J33 (€314,04), neemt VGZ het veel lagere bedrag van € 209,50 als uitgangspunt. Volgens VGZ is dat juist, omdat € 209,50 het bedrag is dat VGZ met fabrikanten van implantaten heeft afgesproken. Dit klopt volgens de ANT niet, omdat het gaat om de tarieven die met tandartsen zijn overeengekomen en in het contract Implantologie staat dat de prijs van implantaten 1 op 1 in rekening moet worden gebracht met als maximum het NZa-maximumtarief.

NZa-maximumtarief als uitgangspunt
'Net als de betreffende verzekerde die de procedure aanhangig heeft gemaakt is de ANT van mening dat voor het bepalen van het gemiddeld gecontracteerd tarief gerekend moet worden met het NZa-maximumtarief als uitgangspunt, zodat de verzekerde van het NZa-tarief 70% of meer vergoed moet krijgen. De berekenwijze die VGZ nu toepast zorgt ervoor dat patiënten tot meer dan € 80,- minder aan vergoeding ontvangen voor de kosten van het implantaat.' De kwestie is nu dus door een patiënt aan de rechter voorgelegd. Wordt vervolgd.  

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 159
januari/februari 2021
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor een Acitive In One Day-casus, MiYo Liquid Ceramic Systeem van Jensen Dental,  de MDR 2017/745 die dit jaar op 26 mei van kracht wordt, Unique Metal 3D Printing, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in februari 2021.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl