Ouderwets flossen verleden tijd

Waterflossen positief getest door mondhygiënisten en orthodontisten


logo waterpik

24 april 2014  -
 Het aantal mensen dat naast reguliere methoden voor gebitsreiniging gebruik maakt van waterflossen is in het afgelopen jaar toegenomen. Onderzoek door het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) toonde al eerder aan dat waterflossen effectiever is dan flossen met flosdraad. Het vermindert tandplak en bloedingen. Deze bevinding wordt nu ook ondersteund door mondhygiënisten en orthodontisten die de monddouche gedurende een langere periode zelf uittestten.

59% mondhygiënisten waterflost ook privé
In totaal gebruikten 41 orthodontisten en 125 mondhygiënisten gedurende langere tijd de waterflosser van waterflosproducent Waterpik. Na de proefperiode gaf meer dan de helft (59%) van de mondhygiënisten aan als privé persoon te blijven waterflossen. Bijna alle mondhygiënisten (93%) zeiden waterflossen te gaan adviseren aan cliënten, vooral in bijzondere gevallen, zoals aan orthodontiepatiënten en aan patiënten die niet gemotiveerd zijn interdentaal te reinigen. De overgrote meerderheid, 93% van de mondhygiënisten en 97% van de orthodontisten, geeft aan na het apparaat zelf te hebben gebruikt de reinigingsmethode te adviseren aan patiënten.

vrouw met waterflosser

Belangrijkste bevindingen gebruikersonderzoek orthodontisten
In totaal testten 212 orthodontisten het waterflossen zelf uit. Daarvan vulden 41 personen een vragenlijst in. De resultaten:

  • 97% is het eens met de stelling dat de waterflossen voedselresten verwijdert.
  • 80% vindt dat waterflossen, als aanvulling op het poetsen, een positieve bijdrage levert  aan een schoon gevoel in de mond.
  • 68% is het eens met de stelling dat waterflossen, als aanvulling op het poetsen, een positieve bijdrage levert aan de mondgezondheid.
  • 97% is voornemens waterflossen aan patiënten te adviseren.

Objectief oordeel
Cees Schouten van Waterpik Nederland: “Het is voor ons belangrijk dat waterflossen als relatief nieuwe toepassing door verschillende objectieve partijen wordt getest. De consument is daarin natuurlijk heel belangrijk, maar ook de diverse beroepsgroepen die dagelijks bezig zijn met mond- en gebitsreiniging. Mondhygiënisten en orthodontisten kregen steeds meer vragen van hun patiënten over de werking en effectiviteit van waterflossen. We zijn dan ook blij dat zij nu zelf hun oordeel hebben gegeven. De resultaten tonen aan dat waterflossen echt een verschil kan maken bij het reinigen en langdurig schoonhouden van het gebit.”

Combinatie van druk en pulsaties
De combinatie van hoge druk met een pulserende waterstraal zorgt voor de reinigende werking en het masseren van het tandvlees. Schouten: “Tandplak kun je een beetje vergelijken met een spinnenweb. Oersterk, een zelfherstellend vermogen en lastig om doorheen te komen. Om die reden is één van de opzetstukken voorzien van haartjes waarmee de structuur van tandplak kan worden gebroken. Hiermee kan volledige reiniging tot stand komen.”

Door gebruik van de andere verschillende opzetstukken is de waterflosmethode geschikt voor uiteenlopende situaties die zich in de mond voor kunnen doen. Zij biedt hulp aan cliënten met orthodontische apparatuur, furcaties, implantaten en kroon- en brugwerk. Daarnaast is het mogelijk chloorhexidine lokaal toe te dienen in diepere pockets. Dit maakt het waterflossen een effectieve aanvulling voor patiënten met diverse mondproblematieken.

Eerder onderzoek ACTA
In 2009 voerde het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in opdracht van waterflosproducent Waterpik onderzoek uit waarbij werd aangetoond dat bij het verminderen van bloeding, gingivitis en pocketdieptes waterflossen significante resultaten laat zien.  Het bewijs werd geleverd dat waterflossen effectiever is dan het gebruik van flosdraad in het verminderen van bloedend tandvlees . In de doelgroep van 11-17 jarigen toonde het onderzoek aan dat waterflossen drie keer zoveel bloeding vermindert als  flossen bij proefpersonen met vaste apparatuur (beugels) . De waterflosser levert een positieve bijdrage aan een schoon gevoel in de mond en is een goede aanvulling op andere reinigingsmethoden.

Productinformatie
Waterflosser type WP-100
Consumentenadviesprijs €119 ,95

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 171
januari/februari 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de veelzijdigheid van hoogwaardige volkeramische materialen, klinische ervaringen op langere termijn met het IPS e.max-systeem, het 100-jarig jubileum van de International Dental Show in Keulen, VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen, verzekeraars die tandarts voor hun karretje spannen om de tandtechnicus af te knijpen, de bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in februari 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl