NZa: Verlaging orthodontietarieven van start

Orthodontie 32% goedkoper in twee stappen

nza-logo

26 mei 2011 - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt op 1 juli 2011 de orthodontietarieven. De prijzen gaan dan met 16% omlaag. Ook worden vanaf 1 juli de orthodontietarieven gelijkgetrokken voor tandartsen en orthodontisten. De tweede tariefsverlaging van 16% volgt in juli 2012.

Uit onderzoek van de NZa bleek vorig jaar dat de tarieven voor orthodontie 32% goedkoper kunnen. 'Er is nu gekozen voor een stapsgewijze verlaging om de tijd te hebben om samen met partijen tot een oplossing te komen voor speciale patiëntencategorieën, zoals mensen met autisme of het syndroom van Down. Die patiënten vragen meer tijd van de tandarts en orthodontist, zonder dat daar een extra financiële vergoeding tegenover staat. Bij verlaging ineens bestaat het risico dat deze mensen niet meer de aandacht krijgen die ze nodig hebben of niet behandeld worden. Door de verlaging in stappen krijgen tandartsen en orthodontisten daarnaast de ruimte om hun bedrijfsvoering aan te passen.', aldus de NZa.

Aanvankelijk was het plan om de verlaging per 2011 in te voeren, maar de NZa wilde eerst het onderzoek naar de gevolgen voor de toegankelijkheid van orthodontie bij tariefsverlaging afronden. Door een gerechtelijke procedure had de NZa die gegevens nog niet. Uit het nu afgeronde onderzoek blijkt volgens de NZa dat de toegankelijkheid geborgd blijft. Hoe dit in de werkelijkheid uitpakt is pas zichtbaar na de tariefsverlaging. Op advies van consumentenorganisaties, verzekeraars en koepels van tandartsen gaat de NZa de werkelijke effecten op de toegankelijkheid van orthodontie meten.

De NZa vindt dat het niet moet uitmaken wie een orthodontiebehandeling uitvoert en maakt daarom de tarieven voor tandartsen en orthodontisten vanaf 1 juli gelijk. Nu mag een tandarts voor het plaatsen van een beugel nog een hoger tarief rekenen dan een orthodontist. Het verschil in tarief was ongeveer 3%. De functionele tarieven zijn gebaseerd op de orthodontist, die de meest specifiek opgeleide aanbieder is in het vakgebied orthodontie.

Als de minister van VWS na de zomer besluit om vrije prijzen in te voeren in de mondzorg vanaf 2012, dan zal de NZa de tweede stap van de verlaging niet invoeren. Bij vrije prijzen kunnen consumenten en verzekeraars zelf onderhanden over de prijs van een behandeling.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl