NZa start onderzoek naar materiaal- en techniekkosten mondzorg

Signalen dat tandartsen patiënten soms teveel laten betalen - op verzoek verstrekken kopie tandtechnieknota verplicht

nza-logo

30 juni 2016 - De NZa heeft aangekondigd scherp te gaan toezien of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen. Kortingen die aanbieders in de mondzorg ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten. Als zij deze korting in hun eigen zak steken, zijn de patiënten de dupe want zij betalen een te hoge rekening.

Consument loopt korting mis 
De toezichthouder ontvangt signalen dat tandartsen hun patiënten soms teveel laten betalen voor de materiaal- en techniekkosten. Door middel van nationale maar ook internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-BV's of inkoopcombinaties steken deze mondzorgaanbieders (bulk)kortingen in eigen zak. Een andere methode is het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan. De consument is daarvan de dupe. Die loopt dan immers de inkoopkorting mis en betaalt te veel.

Kopie tandtechnieknota
De Branchevereniging Tandtechniek - die reeds enige tijd geleden het Meldpunt Fraude in de Dentale Branche instelde om misstanden te melden - wijst erop dat patiënten het recht hebben om een kopie van de tandtechnieknota aan de tandarts te vragen. De tandarts is verplicht deze te verstrekken. 

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 175
oktober 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de casus 'Koningsnummer volledige prothetiek: ambachtelijke vaardigheid en individuele vereisten' van meester-tandtechnicus Sebastian Guttenberger, een special over administratie software voor de tandtechnische branche waar de diverse oplossingen van Ladento, Talas, Qbridge, Salusys, Sovas, DigiTand en Talas+ aan bod komen, Prothetiek onder de loep 2024, de ID Day: Innovative Dental Technician Day, bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl