NZA: Meer opleidingsplaatsen tandartsen mogelijk

Verruim numerus fixus

nza-logo

2 oktober 2010 - Al in 2009 adviseerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meer opleidingsplaatsen voor medisch specialisten, waaronder tandartsen. In het onderzoek naar marktimperfecties in de medisch specialistische zorg constateerde de NZa dat het mogelijk is de numerus fixus voor deze opleidingen te verruimen. Voorwaarde is wel dat de bekostiging van de opleidingen doelmatiger wordt ingericht.

In 2009 constateerde de NZa een toekomstig tekort aan medisch specialisten, waaronder tandartsen. De NZa deed destijds voorstellen om meer grip te krijgen op het aantal opleidingsplaatsen en de kwaliteit en doelmatigheid van de verdeling van specialisten. In juni 2010 adviseerde de NZa de minister van VWS opnieuw om de toelating tot de opleidingen geneeskunde en medisch specialistische beroepsopleidingen, waaronder de opleiding tot tandarts, te verruimen. Voor de meeste specialismen is een verruiming van 10-20% van de opleidingsplaatsen mogelijk.

Voorwaarde is wel dat de opleidingsinstituten hier voldoende voor toegerust zijn. Door de extra opleidingsplaatsen zullen de kosten voor de overheid in eerste instantie toenemen. Daarom wil de NZa de bekostiging van de opleidingen doelmatiger inrichten. Volgens de NZa zijn er twee manieren om de subsidiegelden voor de beroepsopleidingen doelmatig te verdelen. In het eerste model krijgen de publieke universitaire opleidingsinstellingen (UMC's) de taak om meer specialisten op te leiden en de aios te verdelen. De overheid stelt hiervoor spelregels op. Een andere manier is om het aantal opleidingsplaatsen en de subsidie via een tenderprocedure (veiling) te verdelen. Hierbij bepaalt de markt hoe de opleidingsplaatsen worden verdeeld. De overheid zorgt voor de randvoorwaarden en de organisatie.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 155
april-juni 2020
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor - uiteraard - de gevolgen van de corona-crisis voor de tandtechnische branche, een artikel over wat allemaal mogelijk is met de nieuwe generatie volkeramische producten, De Medical Device Regulation, de verplichte AOV voor zzp-ers en meer. 

Verspreiding in juni 2020.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl