NZa legt tandartsenpraktijk Eurosmile BV boete op

Verkeerd declareren van behandelingen

nza-logo

10 augustus 2012 - Tandartspraktijk Eurosmile B.V krijgt een boete voor het verkeerd declareren van behandelingen. De Groningse tandartspraktijk declareerde verkeerde prestaties voor het trekken van kiezen en tanden. Na onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij de tandarts, mevrouw Segerath, bleek dat zij bij het trekken van kiezen en tanden vele malen onterecht het € 40 duurdere tarief voor complexe extracties rekende.

Na onderzoek van de NZa bleek dat de tandarts jarenlang ten onrechte een code voor een complexe extractie (code H35) declareerde terwijl de code voor het gewoon trekken van een kies (code D57) de juiste was. Het gaat totaal om een bedrag van rond de € 35.000. De tandarts heeft tegen de boete bezwaar ingediend.

Tandartsen mogen alleen die prestaties declareren die ze hebben uitgevoerd. Ze moeten kunnen uitleggen wat ze hebben gedaan en waarom en bij twijfel de eenvoudigste prestatie declareren. Dat heeft deze tandarts niet gedaan.  De NZa houdt toezicht op het declareren van de juiste prestaties. Waar nodig kan de NZa haar handhavingsinstrumenten inzetten, bijvoorbeeld het opleggen van een aanwijzing of boete, last onder dwangsom of het publiceren van de namen van tandartsen die in overtreding zijn.

De bewuste zaak loopt al enige tijd. De door de betreffende NZa-toezichthouders geconstateerde feiten en omstandigheden inzake de activiteiten van Eurosmile zijn weergegeven in een conceptrapport dat reeds vorig jaar augustus is voorgelegd aan Eurosmile voor een reactie. Uit de openbare versie van het besluit van de NZa blijkt dat het gaat om de jaren 2009 en 2010. Het is opmerkelijk dat de NZa hier wel overgaat tot het opleggen van een boete terwijl de NZa eerder dit jaar aangaf - ondanks aandringen van de Tweede Kamer - geen onderzoek in te stellen naar aanleiding van een artikel in het NRC over tandartsen die kortingen die zij ontvingen van fabrikanten van implantaten niet doorgaven aan patiënten. 

Klik hier om het artikel 'NZa: geen onderzoek naar fraude met implantaten' te lezen.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 166
maart/april 2022
In dit nummer


In dit nummer onder meer aandacht voor een neiuwe visie op keramisch layeren, IPS e.max ZirCad Prime Esthetic, ontbreken gevaarlijke stoffen in RI&E wordt meteen beboet door Arbeidsisnpectie, Voordelen eigen CAO voor leden Branchevereniging Tandtechniek, Wat is de beste keus in geval van arbeidsongeschiktheid ondernemer: brood- of crowdsurancefonds of AOV 'oude stijl'?, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in april 2022.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl