NZa legt tandprotheticus boete op

Huurovereenkomst maakt handelsnaam volgens NZa geen extern tandtechnisch lab

nza-logo

12 juni 2017 - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de praktijk van een tandprothicus in Noordwijk een boete van 112.000 euro opgelegd. De tandprotheticus hield zich volgens de NZa niet aan de regels met betrekking tot tandtechnisch werk in eigen beheer.

De NZa-tarievenlijst Tandtechnisch Werk in Eigen Beheer schrijft tandartsen en tandprothetici die zelf tandtechnisch werk maken - en dit dus niet uitbesteden bij een tandtechnisch laboratorium - maxima voor die de patiënt in rekening gebracht mogen worden. Dit in tegenstelling tot tandtechnische laboratoria die wel vrije tarieven hebben.

Geen extern tandtechnisch laboratorium
In het besluit van de NZa valt te lezen dat tandprotheticus zowel eigenaar was van de eenmanszaak van waaruit de tandprotheticus werkte alsmede eigenaar van de handelsnaam die gebruikt werd als afzender om de tandtechnieknota’s op te stellen. De ter verdediging aangevoerde huurovereenkomst ontkracht de stellingname van de NZa niet dat hier geen sprake is van een extern tandtechnisch laboratorium. Ook de in tijd later aangebrachte uitsplitsing waarbij de huurovereenkomst tijdelijk werd overgenomen door een medewerker van de eenmanszaak is niet doorslaggevend om te kwalificeren als extern tandtechnisch laboratorium, mede omdat de geldstromen niet gescheiden waren.

De NZa concludeert dat van het in rekening brengen van kosten via een extern tandtechnisch laboratorium geen sprake is. Het gaat slechts om een andere handelsnaam van dezelfde eenmanszaak waarvan de tandprotheticus (enig) eigenaar is.

De gehanteerde prestatieomschrijvingen en tarieven zijn voor tandtechnische laboratoria vrij. Echter door de conclusie van de NZa dat het in dit geval niet gaat om een extern laboratorium voldoet de tandprotheticus niet aan de NZa-tarievenlijst voor tandtechnisch werk in eigen beheer. Niet qua gebruikte prestatie-omschrijvingen en niet qua in rekening gebrachte bedragen.

Meerkosten tandtechniek wel degelijk mogelijk
Overigens is in de tariefbeschikking NZa-tarievenlijst Tandtechniek in Eigen Beheer opgenomen dat ‘de materiaal- en/of techniekkosten per gedeclareerde prestatie gespecificeerd dienen te worden en niet hoger mogen zijn dan de door de zorgaanbieder betaalde en/of verschuldigde kosten voor inkoop. De zorgaanbieder is verplicht om op verzoek van de patiënt of diens verzekeraar de nota van het tandtechnicus/het tandtechnisch laboratorium te overleggen.

Het is dus mogelijk dat de door de tandarts betaalde en/of verschuldigde kosten voor inkoop van materiaal- en/of techniekkosten hoger is dan het dekkingsbedrag dat de patiënt van de door hem of haar zelf gekozen verzekeraar biedt. In die situaties betaalt de patiënt die hogere kosten zelf. (Zie ook artikel 'Zilveren Kruis: patiënt betaalt verschil aangevraagd bedrag en vergoedingsbedrag, update meerkosten tandtechniek'. )





 

 


 

 

.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl