NZa-advies: deels vrije tarieven cosmetische mondzorg mogelijk
Experimentvorm onder voorwaarden
29 augustus 2022 - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zet met haar meest recente advies de deur voor vrije tarieven op een kier. 'Vrije tarieven voor het plaatsen van facings en het uitwendig bleken van tanden en kiezen geven patiënten en mondzorgprofessionals meer mogelijkheden voor het esthetisch verfraaien van het gebit.'
De NZa concludeert dat het mogelijk is de tarieven voor een deel van de cosmetische mondzorg vrij te geven in een experimentvorm. Een belangrijke voorwaarde die daarbij gesteld wordt is dat de reguliere mondzorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft. Het NZa-advies volgde op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om een analyse te maken welke gevolgen het vrijgeven van de tarieven kan hebben, welke risico's er zijn en welke randvoorwaarden hieraan gesteld moeten worden. 'We concluderen dat het vrijgeven van de tarieven mogelijk is voor het plaatsen van facings en het uitwendig bleken van tanden en kiezen. Als de minister van VWS ons advies opvolgt, zullen de vrije tarieven in eerste instantie tijdelijk zijn. Tijdens het experiment zullen we nauwkeurig monitoren of wordt voldaan aan de gestelde randvoorwaarden."
Toegankelijkheid reguliere mondzorg
Een mogelijk gevaar voor de toegankelijkheid van de reguliere mondzorg zou kunnen ontstaan als tandartsen relatief veel tijd gaan besteden aan cosmetische mondzorg. Immers, de arbeidsmarkt binnen de mondzorg is al krap en de opleidingscapaciteit van mondzorgprofessionals is beperkt. Niet in de laatste plaats doordat het advies van het Capaciteitsorgaan om meer tandartsen op te leiden als meer dan tien jaar stelselmatig wordt genegeerd. Ook is de verwachting dat de komende jaren steeds meer ouderen een beroep zullen doen op mondzorg. Het is daarom volgens de NZa belangrijk dat mondzorgprofessionals voldoende tijd blijven besteden aan reguliere mondzorg.
Goede voorlichting aan consumenten
Daarnaast wijst de NZa op het belang van begrijpelijke, volledige en juiste kwaliteits- en prijsinformatie aan consumenten. 'Het moet voor consumenten duidelijk zijn wat de cosmetische mondzorgbehandeling inhoudt, wat het beoogde resultaat is en wat de bijbehorende kosten zijn. Consumenten betalen deze zorg namelijk zelf. Het is daarbij van belang dat zij de gevolgen van de keuze voor cosmetische zorg goed kunnen overzien. De consument heeft ook de mogelijkheid om af te zien van een behandeling omdat deze zorg nooit een tandheelkundige medische noodzaak heeft. Het gaat altijd om het verfraaien van het gebit.
Wens vanuit beroepsgroep
Extra 'tariefruimte' - de mogelijkheid om een deel van de mondzorg onder vrije tarieven te laten vallen - is een wens die al langer bestaat vanuit de beroepsgroep van tandartsen, in het verleden vooral op de agenda gezet door het ANT-smaldeel, dat inmiddels is opgegaan in de KNMT.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
maart/april 2023
In dit nummer onder meer aandacht voor de vraag hoe je monolitische restauraties tot leven brengt, de Arbeidsinspectie en de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de mondzorg, een terugblik op meer dan 100 jaar innovatie voor de dentale industrie, 3Shape introduceert nieuwe Dual Model 3Shape F8 lab scanner, NVM-mondhygiënisten constateren dat gezondheid gebitten jeugd achteruit hollen door zorgmijding en financiële problemen, GC introduceert 's werelds eerste op AI gebaseerde laboratoriumscanner, de Aadva Lab Scanner 3, vhf introduceert freesmachine E3 voor orthodontische toepassingen, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer.
Verspreiding in maart/april 2023.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.