NVvP maakt zich zorgen over toekomst door behandelongelijkheid

'Goedkopere copycats en B merken vertonen 9 jaar na plaatsing bij benadering 50% failures'

logo Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

15 februari 2016 - De Nederlandse Vereniging van Parodontologie maakt zich zorgen over de verstrekkende gevolgen van de besluiten die verzekeraars en NZa hebben genomen om kosten te besparen bij implantologische behandelingen. Met name voor wat betreft de uitvoerbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid van de dentale implantologische behandelingen. Dit blijkt uit een publicatie op de NVvP-website.

'Bijvoorbeeld de invoering van materiaalcode J33 zijnde implantaat + coverscrew met een bedrag van maximaal 284,50 euro gaat het doel totaal voorbij schieten. De A-merken ASTRA, Straumann en Nobel Biocare zijn allemaal duurder of veel duurder. Gebruikers van deze top-kwaliteit implantaten zullen ongeacht de variërende kortingen eerst een fors verlies lijden op de reeds ingekochte noodzakelijke voorraden aan implantaten. Vervolgens zullen deze zorgverleners gedwongen worden om te gaan werken met de goedkopere copycats en de overige B merken om in te kunnen kopen beneden de 284,50 euro. Dit zal de kwaliteit en de duurzaamheid van de geplaatste implantaten niet ten goede komen. De consument en de verzekeraar die mogelijk via aanvullende verzekeringen een deel van de kosten hebben gedragen, zullen hiervan ook de nadelen op termijn ondervinden. 

Bij benadering 50% failures bij goedkopere copycats en B merken
'Het zal de NZa en verzekeraars waarschijnlijk niet bekend zijn dat er o.a. uit een groot Zweeds onderzoek blijkt dat de drie hierboven genoemde A implantaatmerken 9 jaar na plaatsing goed in functie zijn in de verschillende dentities. Alle andere merken, zoals hierboven gesteld, de goedkopere copycats en B merken vertonen 9 jaar na plaatsing bij benadering 50% failures.'

Voor alle duidelijkheid: onder 'failures wordt verstaan: verloren implantaten of implantaten met matig tot ernstig gevorderd peri-implantair botverlies door peri-implantaire infecties. Het betreft hier een 9 jarig follow-up onderzoek van J. Derk s et al 2015 (Thesis). De auteur Jan Derks is schrijver van vier artikelen gepubliceerd in vooraanstaande internationale tijdschriften. Deze vier artikelen zijn verzameld in een proefschrift waarop Jan Derks recent is gpromoveerd aan de universiteit van Gothenbeurgh. 

Kies voor A merk! 
Derks concludeert dat één van de bepalende factoren voor duurzaam succes in implantologische behandelingen is, het kiezen van een A merk implantaat. Wordt daar niet voor gekozen dan zal de consument letterlijk en figuurlijk binnen enkele jaren geconfronteerd worden met ontstekingen rond implantaten, verlies van implantaten en onnodige kosten voor implantaat vervangende behandelingen. Indien dit binnen de aanvullende verzekering valt zullen verzekeraars, net als patiënten voor deze niet noodzakelijke kosten opdraaien. 

De NVvP pleiten er indringend voor dat de consument de vrije keuze voor kwaliteit mag behouden. Laat behandelaars en consumenten samen de keuze maken voor de gewenste kwaliteit en het type implantaat en laat dat tegen kostprijs in rekening brengen. Op deze wijze heeft de consument weer de vrije keuze om te kiezen voor een A, copycat of B implantaat. 

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl