NPCF start meldactie over vrije prijzen mondzorg

Wat merken patiënten ervan? Stijgen de prijzen? Kiezen patiënten een andere tandarts?

logo npcf

3 januari 2012 - De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) gaat mensen vragen wat hun ervaringen zijn met de invoering van vrije prijzen in de mondzorg. Tandartsen (en andere mondverzorgers) mogen vanaf nu zelf hun tarieven vaststellen. De NPCF wil graag weten wat mensen in de praktijk merken van de nieuwe prijzen? Stijgen de prijzen? Veranderen mensen van tandarts? Via een vragenlijst op www.npcf.nl wil de NPCF zoveel mogelijk ervaringen verzamelen.

De NPCF vindt dat het experiment met vrije prijzen in de mondzorg te vroeg komt. Het is nu nog niet mogelijk om online na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met cariës (gaatjes) en de levensduur van kronen scoort. Samen met de prijzen van de behandeling heb je deze informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken voor een tandarts.

Geheimzinnigheid
"Tandartsen moeten verplicht een website hebben waarop de prijzen van hun behandelingen staan. Dat is de voorwaarde die minister Schippers heeft gesteld bij dit experiment met vrije prijzen. Maar nu blijkt dat er niet op gecontroleerd wordt! Ik vind dat ongelooflijk. De minister stelt het verplicht, en vervolgens komen de tandartsen er zo mee weg. Een tandarts hoort in deze tijd een fatsoenlijke website te hebben, waar onder meer duidelijk de prijzen en behandelingen op te vinden zijn. Als patiënt kun je bijna alleen maar prijzen vergelijken als je dat online kunt doen." De NPCF is ook benieuwd of de prijzen erg zullen stijgen. “De geheimzinnigheid van tandartsen om hun prijzen pas na 1 januari bekend te maken, belooft hiervoor weinig goeds.”

Keuzes maken
'Het wordt beter kiezen voor uw tanden', is de slogan van de tandartsorganisatie NMT. "Maar er valt nu eigenlijk niets te kiezen voor patiënten. Als je tandarts geen website heeft is het lastig om prijzen te vergelijken met andere tandartsen. En kwaliteit kun je al helemaal niet vergelijken. Hoe kun je dan een goede keuze maken? We zijn erg benieuwd naar de mening van de patiënt hierover," zegt Wind. "Pas als je als patiënt echt kunt kiezen op prijs en kwaliteit gaat het systeem werken en ervaren tandartsen een prikkel tot verbetering van hun dienstverlening en het hanteren van een scherpe prijs."

De vragenlijst is de komende maanden te vinden op de site van de NPCF. Ook een vraag-en antwoordenlijst over de vrije prijzen in de mondzorg staat op de site. Daarnaast kunnen mensen in de kennisbank informatie opzoeken of hun vragen stellen bij de Zorglijn van de NPCF.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 174
september 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor een casus van de VITA EXCELLENCE AWARD winnende Patricia Strimb, Michael de Gouw, General Mananger Benelux bij Align Technology houdt een pleidooi dat digitale technologieën een ondersteuning kunnen bieden bij het tekort aan tandheelkundige professionals, de Candulor KunstZahnWerk-wedstrijd, de MiYo Liquid Ceramic systeem cursus bij BCO Dental, hernieuwde aandacht voor de opleiding tot Klinisch Kroon- en Brugwerk Technicus en de toekomst voor CAD/CAM en de restauratieve tandtechniek, de IVT Bob Tolmeijer Award 2023, de IVT-geslaagdenlijst, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in september 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl