NPCF: bijbetalen voor mondzorg kinderen niet aanvaardbaar

Als een tandarts duurder is dan het gestelde maximum, moeten de ouders bijbetalen

logo npcf

16 januari 2012 - "Dat ouders nu ook voor de mondzorg van hun kinderen moeten bijbetalen kan echt niet". Dat zegt NPCF-directeur Wilna Wind in een reactie op het nieuws dat de meeste zorgverzekeraars maximumvergoedingen hebben vastgesteld voor tandartskosten van kinderen. Als een tandarts duurder is dan het gestelde maximum, moeten de ouders bijbetalen.

Niet gunstig
Sinds 1 januari mogen de tandartsen zelf hun tarieven vaststellen. Wilna Wind vindt de ontwikkelingen van dit experiment voor patiënten tot nu toe nog niet gunstig uitpakken. "We constateren dat lang niet alle tandartsen hun prijzen bekendmaken, zoals we wel hadden afgesproken. En waar de prijzen wel duidelijk zijn lijkt er sprake te zijn van een forse prijsstijging. We constateren ook dat voorlopig geen informatie over kwaliteit beschikbaar is. Die heb je als patient wel nodig wil je kunnen kiezen voor de beste tandarts. En nu zouden ouders moeten gaan bijbetalen voor de tandartszorg van hun kinderen. En soms ook fors. Dat kan natuurlijk niet".

Sein oranje 
De NPCF vindt dat goed gekeken moet worden wat het experiment met de vrije prijzen voor tandartsen betekent voor mensen. "Met wat nu bekend is staat het sein op oranje. Als dit de patient niets anders brengt dan forse bijbetalingen is de verkeerde weg ingeslagen", zegt Wilna Wind.

'De tandartszorg voor mensen met een beperking en kinderen onder de achttien valt onder de basisverzekering zodat er geen financiële drempel is voor tandartsbezoek.'

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl