Novenda Technologies haalt 6,1 miljoen euro op voor multi-materiaal 3D-printtechnologie

Eindhovens bedrijf ontwikkelt 3D-printing voor nachtbitjes en gebitsprotheses

logo Novenda

9 juli 2025 - Het Nederlandse Novenda Technologies heeft een 3D-printtechnologie ontwikkeld voor de productie van nachtbitjes en gebitsprotheses. Het bedrijf wil met deze technologie de productie van tandheelkundige producten automatiseren.

novenda

Het in 2019 opgerichte bedrijf uit Eindhoven heeft 6,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De investering werd geleid door Brightlands Venture Partners, met deelname van KBC Focus Fund (België), Borski Fund (Nederland) en het Limburgse LIOF. Ook een groep particuliere investeerders en een innovatiekrediet van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) droegen bij aan de financiering.

Klaas Wiertzema

Klaas Wiertzema, CEO Novenda Technologies

Oprichters Klaas Wiertzema, Petra Doelman en Joost Anne Veerman voerden marktonderzoek uit en werkten samen met tandartsen, tandtechnici en andere professionals uit de sector. "We wilden precies begrijpen wat de markt nodig had voordat we aan de slag gingen," legt CEO Klaas Wiertzema uit. In 2021 werd de eerste printer geïnstalleerd op de High Tech Campus in Eindhoven, waar het eerste multi-materiaal product werd geprint met behulp van eigen software en materialen. In 2023 werd een proof of concept voor nachtbitjes en gebitsprotheses gerealiseerd.

Meerdere materialen combineren
De technologie van Novenda Technologies combineert meerdere materialen in één enkele printrun. Het systeem kan harde materialen voor bescherming combineren met zachte materialen voor comfort - allemaal in één werkstuk. Daarbij maakt het gebruik van in water oplosbare steunstructuren die kunnen worden weggespoeld met kraanwater. Het bedrijf heeft 'slimme printmodi' ontwikkeld die laagcontrole mogelijk maken zonder mechanische rollen. Dit onderscheidt Novenda van concurrerende systemen die volgens het bedrijf last hebben van inktcontaminatie en beperkte kleurmogelijkheden door deze mechanische componenten.

Het kleurbeheersalgoritme van Novenda maakt volgens het bedrijf onbeperkte kleurmogelijkheden mogelijk met enkele basiskleuren. De productiecapaciteit is tot 15 nachtbitjes en 8 gebitsprotheses per uur, wat het systeem geschikt maakt voor middelgrote en grote tandtechnische laboratoria. De workflow voor het produceren van tandprotheses wordt digitaler, waarbij orale scanners handmatige afdrukken vervangen. Bestaande productietechnieken vereisen echter vaak nog handmatige interventie. 

Olga Goor

Olga Goor, Investment Manager bij Brightlands Venture Partners

Olga Goor, Investment Manager bij Brightlands Venture Partners, zegt: "Hun multi-materiaal jetting technologie is een doorbraak in de digitale tandheelkunde, die schaalbare, hoogprecieze productie mogelijk maakt met minimaal afval en nabewerking."

Novenda wil zijn platform uitbreiden naar andere tandheelkundige toepassingen en uiteindelijk nieuwe markten betreden waar geïndividualiseerde massaproductie relevant is. De huidige focus ligt op het implementeren van de technologie in grote en middelgrote tandtechnische laboratoria in Europa en de VS. Nuno Carvalho, Investment Director bij KBC Focus Fund, zegt: "Hun multi-materiaal jetting technologie heeft het potentieel om de tandheelkundige industrie te transformeren door kosteneffectieve, hoogwaardige productie van tandheelkundige producten mogelijk te maken met minimaal afval en nabewerking."

Met de LD100 printer wil Novenda Technologies een nieuwe standaard zetten in de tandtechnische sector. De combinatie van geautomatiseerde productie, kwaliteitsverbetering en verhoogde efficiency kan relevant zijn voor een sector die kampt met schaarste aan tandtechnici en stijgende kosten.







 




 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 185
mei/juni 2025
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor een bespreking van een 20 full-monolithic zirkonium veneers casus door klinisch restauratief technicus Oscar Fischer en DSD-CAD-designer Nanda Klok met aandacht voor Biomic LiSi Connect, een patientcasus die inzoomt op individuele totale prothetiek, een casus van André Henriques: een zirkonium opgebakken implantaatkroon + LiSi opgebakken porselein facing, IPS emax en de functionele occlusie en keramische veneers, de vierde editie van het Music Dent Event van D-DEC en het voorstellen van Henk Jan van den Heuvel, de Light 1 werklamp van Renfert bij BCO Dental bv, de Mijnmond.info/vacature-overzichtspagina en meer. 

Verspreiding in juni 2025.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl