Nog geen meerderheid Tweede Kamer voor opname mondzorg in de basisverzekering

Ook motie om 1 periodieke controle op te nemen wordt verworpen

1 februari 2024 - Op dit moment blijkt er nog geen meerdheiderheid in de Tweede Kamer te zijn voor opname van de mondzorg in de basisverzekering. Ook een motie om 1 periodieke controle op te nemen werd verworpen. Het is niet ondenkbaar dat hier na de formatie verandering in komt. 

Volgens een artikel van het Parool zouden de huidige formerende partijen namelijk een deal hebben gesloten om zolang de formatie loopt allerlei plannen die geld kosten niet aan een meerderheid te helpen in de Tweede Kamer. 

Historie
De kosten van tandheelkundige zorg zijn overigens nooit voor de gehele bevolking vanuit de verzekering vergoed. Tot 1995 viel een uitgebreid deel wel onder de vergoeding vanuit het ziekenfondspakket. Wel was het zo dat ziekenfondsverzekerden om aanspraak te kunnen blijven maken wel verplicht twee keer per jaar voor controle de tandarts moesten  bezoeken en zo nodig een tandartbehandeling ondergaan om 'gesaneerd' te blijven. 

In 1995 werd de aanspraak op tandheelkundige zorg voor volwassen ziekenfondsverzekerden beperkt. Onder meer restauratieve en parodontale zorg viel hier niet langer onder, specialistische chirurgische tandheelkundige zorg, volledige protheses en preventief onderhoud van het gebit wel. Onder het preventieve onderhoud viel onder meer de periodieke controle en enkele preventieve verrichtingen. De tandheelkundige zorg voor niet-volwassenen bleef nagenoeg hetzelfde. 

In 2004 werd ook de aanspraak p preventief onderhoud voor volwassenen uit het ziekenfondspakket geschrapt, in 2006 gevolgd door de introductie van een geheel nieuw zorgstelsel waar het onderscheid tussen ziekenfonds- en particuliere verzekeringen kwam te vervallen. De verplichte basisverzekering kwam hiervoor in de plaats.  

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl