Maximale benutting adhesieve tandheelkunde

Inaugurale rede prof.dr. F.J.M. Roeters als bijzonder hoogleraar ‘Adhesieve tandheelkunde’

6 november 2010 - Op woensdag 17 november houdt prof.dr. F.J.M. Roeters zijn inaugurale rede als bijzonder hoogleraar ‘Adhesieve tandheelkunde’ . Met het uitspreken van zijn rede, ‘P(l)akkende tandheelkunde’ aanvaardt hij openlijk zijn hoogleraarsambt. De plechtigheid vindt plaats in de aula van de Universiteit van Amsterdam, de Lutherse Kerk, ingang Singel 411/ hoek Spui, in Amsterdam en begint om 16.00 uur.

De afgelopen decennia heeft de restauratieve tandheelkunde belangrijke veranderingen doorgemaakt door de ontwikkeling van tandkleurige vulmaterialen en technieken waarmee deze materialen aan tandweefsel kunnen worden geplakt (adhesieve tandheelkunde). Voordelen van deze techniek zijn de verminderde noodzaak om gezond tandweefsel weg te slijpen ten behoeve van het houvast van de vulling en de versterking van de tand als gevolg van de adhesieve verbinding. De tandkleurige composieten zijn geschikt voor de behandeling van cariës, maar zijn ook zeer goed toepasbaar ter verbetering van de kleur, vorm of stand van de voortanden. Deze aspecten van de adhesieve tandheelkunde, ook wel de esthetische tandheelkunde genoemd, spreken niet alleen tandartsen maar vooral ook de meeste patiënten aan.

Hoewel met de huidige materialen al goede resultaten te behalen zijn, zal toekomstig onderzoek zich volgens Joost Roeters vooral richten op het vereenvoudigen van de procedures en op het toevoegen van eigenschappen aan het vulmateriaal om de tand tegen nieuwe cariës te beschermen. Om de voordelen van de adhesieve tandheelkunde op alle tandheelkundige deelgebieden maximaal te kunnen benutten is een intensieve scholing noodzakelijk, waaronder cursussen voor reeds afgestudeerde tandartsen. In dat geval zal de adhesieve tandheelkunde niet alleen veel voordelen bieden voor de patiënt, maar zal die ook positief bijdragen aan de beroepsbevrediging van de tandarts.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl