Masterclass Esthetisch restauratie volledig bovenfront via facings en kronen (NL)

Docenten Pieter Ghysens en Dieter Grübel - Accreditatie Kwaliteitsregister Tandtechniek

logo Dental Union Plandent

1 september 2013 - In de huidige esthetische tandheelkunde zijn volkeramische restauraties de absolute norm geworden. Tevens streeft men er meer en meer naar, om waar mogelijk, minimaal invasieve oplossingen aan de patiënt aan te bieden. Het IPS e-max systeem helpt de moderne tandtechnicus om deze complexe uitdagingen met succes aan te gaan. De flexibiliteit van het systeem zorgt voor efficiënte oplossingen voor diverse esthetische indicaties zoals, facings, kronen én de combinatie hiervan. De bijhorende verblendkeramiek IPS e-max ceram maakt het mogelijk de optische effecten van natuurlijke tanden zoals absorbtie/reflectie van licht, opalescentie en fluorescentie, perfect na te bootsen.

Doel van de cursus/cursusinhoud
De uitdaging voor elke tandtechnicus is het perfect nabootsen van een natuurlijke esthetiek ongeacht de indicatie.
Deze cursus focust op het succesvol combineren van facings en frontkronen, alsook op de verschillende technieken om het e-max systeem esthetisch, efficiënt en rendabel te gebruiken. Er worden oplossingen aangereikt om ondanks onderling sterk verkleurde stompen, toch finaal een uniforme kleur te bereiken.

In deze tweedaagse mastercursus realiseren we 3 frontrestauraties naar voorbeeld van een referentiefoto, gebruik makend van verschillende technieken en ingots met verschillende translucentiegraden:
- Eén kroon (tand 21), een frame uit perskeramiek (ingot MO1), volledig verblend met e-max ceram.
- Eén facing (tand 22), volledig anatomisch geperst (ingot value 3) en volgens het “cut-back” systeem deels verblend met e-max ceram.
- Eén kroon (tand 23), volledig anatomisch geperst (ingot HT BL2) en ingekleurd volgens de “staining technique”.

Topics:
- Het optimaal benutten en beheersen van het e-max systeem, de juiste technieken kunnen gebruiken naargelang de indicatie. “build-up, cut-back en/of staining technique”.
- Keuze tussen de verschillende translucentiegraden van de verschillende ingots naar indicatie.
- Beheersen van de finale kleur van de restauratie (kroon , facing), ongeacht de onderliggende stompkleur (gebruik natural die material).
- Het opstellen van een oplegschema en het aanleren van een oplegtechniek voor keramiek in functie van de na te bootsen optische effecten van natuurlijke tanden.
- Het aanleren van een systeem om zeer efficiënt en tijdsbesparend frontkronen af te werken. (keuze en gebruik van diverse slijpinstrumenten).
- Het bereiken van een natuurlijke morfologie, oppervlaktestructuur en glans.

Let op:
De cursisten krijgen een model ter beschikking gesteld van Ivoclar waarop voor aanvang van de cursus 8 restauraties moeten worden gemodelleerd en geperst met E-max press. 

CV Pieter Ghysens
Pieter Ghysens studeerde in 1999 af als tandtechnicus aan het instituut Anneessens-Funck te Brussel. Hij was sindsdien tewerk gesteld in verschillende laboratoria waar hij diverse afdelingen van tandtechniek kon doorlopen, zoals onder andere uitneembare prothesen en het modelleren van frames en suprastructuren op implantaten. Sinds 2003 is hij werkzaam als ceramist waarbij hij zich de laatste jaren specialiseerde op metaalvrije “individueel esthetische restauraties”. Hij volgde hiervoor verschillende hoogwaardige cursussen in het buitenland met als uitschieters een trainerscursus bij “Bellmann & Hannker” en één maand studie aan het “Osaka Ceramic Training Center “ van “Shigeo Kataoka”. Als rechtstreeks gevolg van dit alles verdiepte hij zich ook met veel enthousiasme in de wereld van de “dentale digitale fotografie”. Sinds 2007 is hij referent voor 3M Espe België, waarvoor hij cursussen verzorgt en lezingen geeft. In September 2010 richte hij zijn eigen tandtechnisch laboratorium op, gespecialiseerd in esthetische restauraties.

CV Dieter Grübel
In 1990 is Dieter als tandtechnicus afgestudeerd in Liechtenstein. Tussen 1990 en 1992 heeft hij in Laboratorium Hartman gewerkt met als specialisatie modelvervaardiging en gecombineerde prothetiek. Vervolgens is hij voor 3 maanden naar Engeland vertrokken voor een intensieve cursus Engels. Hierna is hij terug gekomen in het laboratorium waar hij zich gespecialiseerd heeft in metaalkeramiek en galvanotechniek. Hierna heeft hij bij het Zwitserse laboratorium “Estudio de Porcelana Suizo” in Mexico gewerkt met als specialisatie metaalkeramiek, metaalvrije keramieksystemen en composieten. Vanaf 1999 is hij technisch consulent bij Ivoclar Vivadent en verantwoordelijk voor Centraal en Zuid-Amerika. Vanaf 2001 is hij een wereldwijd gevraagd spreker is vaste prothetische systemen zoals IPS e.max , IPS InLine , SR Adoro. Sinds 2008 heeft hij zijn curriculum Implantologie-prothetiek afgerond.

De cursisten krijgen een model ter beschikking gesteld van Ivoclar waarop voor aanvang van de cursus 8 restauraties moeten worden gemodelleerd en geperst met E-max press. De richtlijnen hiervoor worden in een brief door Ivoclar meegedeeld. De modellen, perskeramiek en inbedmassa worden door Ivoclar gesponsord. Indien er cursisten zijn die geen persoven ter beschikking hebben kunt u contact opnemen met Dental Union.

Wanneer:
Donderdag 23 en vrijdag 24 januari 2014

Docenten:
Pieter Ghysens n Dieter Grübel

Waar:
Deze Masterclass wordt op locatie ergens in Nederland gegeven (meer info volgt).

Taal:
Taal: Duits en Nederlands

Kosten               
        
995,-- ex btw per persoon

Notabene:
Deze cursusdag is onderdeel van een serie van 8 cursusdagen van de Prothese Academy. Alle cursusdagen inclusief de Masterclass kunnen apart geboekt worden, echter het advies is om het als pakket te boeken. 

Accreditatie            
Geregistreerde tandtechnici kunnen elke dag van deelname aan deze cursus als niveau-2 activiteit registreren in het Kwaliteitsregister Tandtechniek. Meer informatie over het Kwaliteitsregister Tandtechniek? Surf naar www.kwaliteitsregistertandtechniek.nl

logo kwaliteitsregister tandtechniek

Aanmelden bij de organisator via dit formulier



 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl