Kwaliteitsregister Tandtechniek

Vaststelling eisen registratie bij- en nascholingsactiviteiten



10 december 2012 - Sinds vorig jaar kan elke gediplomeerde tandtechnicus zich registreren als professionele beroepsbeoefenaar op www.kwaliteitsregistertandtechniek.nl. Hoewel niet gezegd is dat een beroepsbeoefenaar zonder diploma geen goed tandtechnicus zou kunnen zijn is het hebben van een erkend regulier vakdiploma wel een gebruikelijke manier om professionele beroepsbeoefenaren te onderscheiden.

Overigens, ook alleen het hebben van een vakdiploma is in de visie van het Kwaliteitsregister Tandtechniek niet voldoende. Als bij zoveel beroepen is het noodzakelijk om het vak bij te houden door middel van bij- en nascholingsactiviteiten. De achterliggende filosofie is dat het goed is dat een beroepsbeoefenaar gediplomeerd is maar dat ondernemen van activiteiten om het vak bij te houden ook essentieel is. Daarom is het de bedoeling een vrij breed scala aan activiteiten voor honorering in aanmerking te laten komen. Het gaat om – uiteraard – 1. Het volgen van na- en bijscholingen, 2. Het begeleiden van een IVT-leerling, 3. Geven vakinhoudelijke/gerelateerde lezingen, 4. Vakinhoudelijk/vakgerelateerd overleg collega’s, 5. Publiceren vakinhoudelijke artikelen, 6. Promoten Nederlandse tandtechniek aan patiënten door houden voorlichtingsbijeenkomsten, 7. Participeren in relevant vakinhoudelijk/vakgerelateerd onderzoek ten behoeve van de branche.

Simpel mogelijk
Voor de opzet van het registratie-systeem werden vooraf twee eisen gesteld: 1. Zo simpel mogelijk. 2. Waar mogelijk aansluitend op andere systemen in de gezondheidstechnische branche. De opzet is nu dat alle soorten activiteiten ingedeeld worden als een niveau-1 of niveau-2-activiteit. Per jaar wordt een minimum ingesteld van één niveau-1 activiteit of drie niveau-2-activiteiten. De gedachte hierachter is dat het volgen van een cursus klinisch tandtechnicus van een andere orde is dan een bezoek aan de Dental Expo en dat dit anders gehonoreerd moet worden.

Meetmethodiek
In navolging van wat in andere gezondheidstechnische beroepen gangbaar is een meetmethodiek voorgesteld die stelt dat: de tandtechnicus die gemeten op 31 december van enig jaar in de voorafgaande periode van drie jaar onvoldoende na- en bijscholingsactiviteiten heeft ondernomen dient de achterstand in activiteiten in te lopen in de daaropvolgende twee kalenderjaren. De registratie wordt doorgehaald van de tandtechnicus die op 31 december van een ‘inhaalperiode’ van twee jaar opnieuw onvoldoende bij- en nascholingsactiviteiten heeft ondernomen.

Registreren bij – en nascholingsactiviteiten
Voor het registreren van de bij- en nascholingsactiviteiten zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van reeds bestaande ‘bewijsstukken’ zoals de reeds gangbare verstrekte certificaten van deelname. De geregistreerde tandtechnicus kan dergelijke bewijsstukken simpelweg scannen en uploaden via de site. Een aanvullende mogelijkheid is dat de cursusaanbieder een digitale lijst van deelnemers aanlevert. Alles bij voorkeur digitaal, dit om de kosten zo laag mogelijk te houden, hoewel er altijd een ‘analoog’ alternatief zal zijn: kopie insturen per post. Verschillende cursusaanbieders hebben het afgelopen jaar reeds gevraagd naar dergelijke mogelijkheden.

Jaarbijdrage
De aanpassingen op de site voor het mogelijk maken van de registratie van bij- en nascholingsactiviteiten zijn afgerond en  vrijgegeven voor de geregistreerde beroepsbeoefenaars. Met de voltooiing van deze extra functionaliteit operationeel is zal er van de registranten een jaarbijdrage gevraagd worden van € 30,--. Uiteraard ontvangen alle reeds aangemelde tandtechnici hierover automatisch nader bericht.

Collectieve inschrijving
Naast individuele inschrijving als gediplomeerd tandtechnicus is het ook mogelijk als tandtechnisch laboratorium al uw gediplomeerde werknemers collectief in te schrijven. Onder bepaalde omstandigheden zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Wilt u zich als gediplomeerd tandtechnicus inschrijven? Surf dan naar www.kwaliteitsregistertandtechniek.nl. Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar info@kwaliteitsregistertandtechniek.nl of bel met het secretariaat van het Kwaliteitsregister Tandtechniek, tel. 030-6921349 (Openingstijden maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 14.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur).

 






 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl