Instroom tandartsen moet fors omhoog

Capaciteitsorgaan brengt nieuw advies uit

29 december 2010 - Het Advies Mondzorg bevat een advies voor de instroom in de opleidingen tot tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg en orthodontist. In 2010 telde Nederland 8.881 tandartsen, 2.425 mondhygiënisten, 233 kaakchirurgen, en 275 orthodontisten. Momenteel is echter meer dan 50% van de werkzame tandartsen ouder dan 50 jaar. De vraag naar tandheelkundige zorg zal in Nederland de komende jaren blijven toenemen. Daarbij komt dat jaarlijks naast 200 “Nederlandse” tandartsen ook 180 nieuwe buitenlandse tandartsen in Nederland geregistreerd worden. Om niet te afhankelijk te worden van de buitenlandse instroom en om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag naar tandheelkundige zorg, adviseert het Capaciteitsorgaan de instroom in de opleiding tandheelkunde te verhogen van 240 naar 375.

Van de werkzame mondhygiënisten is 45% jonger dan 34 jaar. Bij de huidige instroom van 300 studenten in de opleiding zal het aantal mondhygiënisten de komende jaren dus blijven toenemen. De vraag naar preventieve mondzorg in Nederland zal naar verwachting stijgen met 31% in 10 jaar. Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen en om de komende 10 jaar daarnaast een taakherschikking van 7,5% van de tandarts naar de mondhygiënist te kunnen realiseren adviseert het Capaciteitsorgaan om de instroom in de opleiding mondzorgkunde te verhogen van 300 naar 358.

Verwacht wordt dat de vraag naar kaakchirurgie zal stijgen met 13% in 10 jaar. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen en om de afhankelijkheid van het buitenland te verminderen adviseert het Capaciteitsorgaan verhoging van de instroom in de opleiding tot kaakchirurg van 13 naar 16. De vraag naar orthodontie in Nederland zal netto nauwelijks stijgen. Het Capaciteitsorgaan adviseert daarom de instroom in de opleiding tot orthodontist te handhaven op 9.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 171
januari/februari 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de veelzijdigheid van hoogwaardige volkeramische materialen, klinische ervaringen op langere termijn met het IPS e.max-systeem, het 100-jarig jubileum van de International Dental Show in Keulen, VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen, verzekeraars die tandarts voor hun karretje spannen om de tandtechnicus af te knijpen, de bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in februari 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl