Innovatie verlaagt kosten in de mondzorg

Nederlandse supercamera scant alle gaatjes in gebit

19 juni 2012 – Met behulp van een nieuwe in Nederland ontwikkelde supercamera (de QLF-D Biluminator 2+) kunnen tandartsen voortaan bacteriën, beginnende gaatjes en lekkende vullingen al in een zeer vroeg stadium opsporen en vastleggen.

Dit zijn zaken die met het blote oog of met röntgenfoto’s niet of moeilijk zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen tandartsen vroeger ingrijpen en zijn tal van behandelingen te voorkomen waardoor de kosten van de mondzorg voor de patiënt lager uitvallen. In de kliniek Samenwerkende Tandartsen Tilburg Noord werken ze al met deze QLF-camera. Nederland onderstreept hiermee de toppositie als gidsland in de mondzorg.

De supercamera is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Inspektor Research Systems. Met de camera worden opnamen met behulp van fluorescerend blauw licht gemaakt van het gebit. Bacteriële activiteit in tandplak, beginnende gaatjes, tandsteen en zelfs lekken in vullingen en in gesealde tanden komen in verschillende gekleurde vlekken aan het licht. Samen met gegevens van de röntgenfoto’s ontstaat een compleet beeld van de gezondheid van een gebit. De patiënt kan daarmee veel beter en sneller worden geïnformeerd.

Karen van Daelen, paro-profylactisch assistent in de Tilburgse kliniek: “De QLF-camera is een uitkomst bij onder andere orthodontiepatiënten. Bacteriën in tandplak kunnen zich gaan hechten onder een beugel, waar ze ongezien veel schade aanrichten. Optimale mondhygiëne is voor deze groep dan ook van het grootste belang. Is die niet op orde, dan starten we niet met orthodontie,” verklaart Van Daelen. Ook wanneer de patiënten eenmaal een beugel dragen, biedt de QLF-camera uitkomst. In die periode kunnen namelijk geen röntgenfoto’s worden gemaakt maar kan de QLF-camera zonder bezwaar worden ingezet. 

Effect van behandeling snel zichtbaar
Door middel van een aantal metingen met de camera kan de voor– of achteruitgang van de status van het gebit beter dan ooit worden gemonitord. In een veel eerder stadium dan met de bestaande methodes kunnen mogelijke problemen worden ontdekt. 

Bijkomend voordeel is volgens Van Daelen dat je patiënten met een QLF-camera het verschil vòòr en na de behandeling kunt laten zien. “Dat geeft ze een zeker gevoel van controle. Ze zien hoe het was en wat voor effect de behandeling heeft gehad.“
De QLF is geen vervanging voor de alom bekende röntgenfoto. “De QLF-camera maakt opnamen van de oppervlakte, met een röntgenfoto kijk je door de tand heen. Die gegevens moet je naast elkaar bekijken om een volledige analyse te kunnen maken." 

Momenteel wordt de QLF-camera in verschillende klinieken in de wereld gebruikt en getest. Verwachting is dat een brede uitrol op de Nederlandse markt van de supercamera niet lang meer op zich zal laten wachten.        

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl