IGZ beveelt Amsterdamse tandarts behandeling te staken

Sluiting met onmiddellijke ingang.

27 september 2010 - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren tandarts R.J.A. Fiereg te Amsterdam het bevel gegeven met onmiddellijke ingang geen patiënten meer in zijn praktijk te behandelen. De inspectie constateerde tijdens een onaangekondigd bezoek op 17 september grote tekortkomingen in de praktijk, die ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid opleveren.

De IGZ trof in de tandartsenpraktijk een groot aantal tekortkomingen aan, zoals:
- De hygiëne en de infectiepreventie schoten ernstig tekort, waardoor patiënten onvoldoende werden beschermd tegen besmettingsgevaar. Zo gebeurde bijvoorbeeld de reiniging, desinfectie en sterilisatie van de instrumenten niet volgens de richtlijnen. De sterilisator werd niet systematisch onderhouden, waardoor de goede werking en daarmee de steriliteit van de tandheelkundige instrumenten niet gewaarborgd was. Schone en vuile instrumenten werden niet duidelijk gescheiden. Instrumentarium lag onafgedekt opgestapeld op het werkblad. Handhygiëne was onvoldoende en er werden slechts sporadisch handschoenen en gezichtsmaskers gedragen. Gebruikte naalden werden niet conform de richtlijn afgevoerd, maar gewoon met het huisvuil meegegeven.
- De praktijk voldeed niet aan het stralingsbesluit Kernenergiewet. De tandarts werkte onbevoegd met röntgenapparatuur, want hij beschikt niet over een stralingsdeskundigheid certificaat. Ook bleek de veiligheid van de röntgenapparatuur niet gewaarborgd; er is geen risicoanalyse uitgevoerd en er zijn geen onderhoudsrapporten aanwezig.
- De praktijk voldeed niet aan de richtlijn voor een goede dossiervoering. Er werd niet structureel gekeken naar de medische geschiedenis van patiënten door een medische anamnese. Er werd geen gebruik gemaakt van een gezondheidsvragenlijst. Een periodieke update werd slechts incidenteel afgenomen en niet altijd schriftelijk vastgelegd.
Aanleiding voor het onaangekondigde bezoek waren bevindingen uit eerdere inspectiebezoeken en een signaal dat de tandarts, ondanks zijn faillissement, nog steeds praktijk hield.
Dit bevel op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is ingegaan op 22 september 2010 en geldt tot het moment dat de praktijk naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren. De inspectie zal dit ter plaatse toetsen voordat de tandarts in deze praktijk weer patiënten mag behandelen.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 155
april-juni 2020
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor - uiteraard - de gevolgen van de corona-crisis voor de tandtechnische branche, een artikel over wat allemaal mogelijk is met de nieuwe generatie volkeramische producten, De Medical Device Regulation, de verplichte AOV voor zzp-ers en meer. 

Verspreiding in juni 2020.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl