Het kauwstelsel wordt niet krachtiger, maar wel effectiever na operatieve behandeling

Het kauwstelsel wordt niet krachtiger, maar wel effectiever na operatieve behandeling

27 juli 2012 -  Op 6 september promoveert Gertjan Dicker op zijn onderzoek: Adaption of jaw muscles after surgical mandibular advancement. Daarin stelt hij o.a. dat het kauwstelsel – voor een specifieke groep patiënten – na de operatie niet noodzakelijkerwijs krachtiger, maar wel effectiever wordt.

Veel Nederlanders hebben een te kleine onderkaak; een veel voorkomende afwijking van het aangezichtsskelet. Operatieve behandeling van deze afwijking is succesvol, omdat zowel de occlusie van de dentitie, oftewel de manier waarop de boven- en ondertanden en kiezen op elkaar komen, als de esthetiek van het gezicht verbetert. Toch is er een kleine groep patiënten bij wie recidief (terugval) na de operatie - de kaak groeit gedeeltelijk weer terug naar de oorspronkelijke situatie - het resultaat kan verstoren. Die groep bestaat vooral uit jonge vrouwen met een lang gezicht, een verticale open beet in het front, kleine kaakkopjes en een te ver naar achter liggende onderkaak. Deze terugval gaat altijd samen met de resorptie, de (pathologische) aantasting van de kaakkopjes. Ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is een oorzaak voor het optreden van deze terugval nog niet gevonden. Een veelgehoorde verklaring is dat de toegenomen druk op de kaakkopjes, na de behandeling, (mede) verantwoordelijk is. Dicker onderzocht daarom de biomechanische veranderingen die optreden als gevolg van chirurgische behandeling bij deze patiënten. De veranderingen in grootte en trekrichting van de belangrijkste kaakspieren en de veranderingen in de positie van de osteotomiedelen stonden daarbij centraal. Hij maakte voor zijn onderzoek gebruik van de MRI-scanner en vergeleek patiënten met een kort- en een lang gezicht. De belangrijkste conclusies: de kaakspieren dragen niet bij aan de terugval omdat de druk op het kaakgewricht - vooral bij patiënten met een lang gezicht - nauwelijks toeneemt. En het kauwstelsel wordt niet noodzakelijkerwijs krachtiger, maar wel effectiever. Bovendien zijn de veranderingen van de positie van de kaakkopjes na de operatie zo gering dat latere beschadiging van de kaakkopjes de terugval ook niet kan verklaren.

De promotie vindt 6 september plaats om 13.45 uur in de Aula (Hoofdgebouw) VU Amsterdam.
Promotores: prof. dr. D.B. Tuinzing en prof. dr. J.A. Castelijns

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl