Gebit legt ongelijkheid in de samenleving bloot

Komt een gezonde mond voor iedereen dichterbij?

23 juni 2021 - Vandaag spreekt Monique van der Veen, hoogleraar Monitoring in Mondgezondheid en Preventie haar inaugurele rede uit met als titel: 'Monitoring: de mond,
spiegel van de samenleving'. 

Gebit legt ongelijkheid in de samenleving bloot
Mondaandoeningen staan op de derde plaats van meest kostbare ziekten in Nederland. Hoewel cariës -gaatjes in het gebit- en tandvleesproblemen goed te voorkomen zijn, lukt dat lang niet iedereen. Preventieve maatregelen worden vooral opgepikt door mensen met een hoge sociaal economische positie (SEP). De gezondheidskloof met de lage SEP-groep wordt steeds groter. Door de lage SEP-groep actief te betrekken bij het onderzoek willen we maatregelen ontwikkelen die aansluiten bij de belevingswereld van de lage SEP-groep, waar de nood dus het hoogst is. Dit vergt een integrale aanpak met de hele keten van zorg en sociaal welzijn, aangezien mondaandoeningen gerelateerd zijn aan andere leefstijlaandoeningen, zoals obesitas, diabetes en hart en vaatziekten. Op dit moment wordt de mondgezondheid nog te weinig als deel van de algemene gezondheid gezien. Door te kiezen voor een gezamenlijke aanpak van risicofactoren hopen we veel mond- en daarmee gezondheidsleed te voorkomen.

‘Dankzij participatief onderzoek, monitoring en door de mondzorg meer te betrekken in de algemene gezondheidszorg, komt een gezonde mond voor iedereen echt een stapje dichterbij’, besluit van der Veen. 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 164
november/december 2021
In dit nummerIn dit nummer onder meer aandacht voor een Volledige Digitale workflow met een twist in de rubriek Werkstuk Belicht, Voorgefabricieerde gebitselementen in individuele implantaatprotheses (praktijkverslag), de Dental Expo in 2022, de Candulor KunstZahnWerk-wedstrijd, Hoe de kwalijke rol (zorg)verzekeraars stoppen, inflatie en de stijging van PFZW pensioenpremie, de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in december 2021.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl