KNMT: Experiment borende mondhygiënist schaadt patiëntenzorg

'Buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt'

logo knmt

6 juli 2018 - Het besluit van minister Bruins voor Medische Zorg om mondhygiënisten buiten de tandarts om gaatjes te laten boren is buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt. Dat stelt Wolter Brands, voorzitter van tandartsenvereniging KNMT.

5-jarig experiment
De minister maakte vandaag bekend een 5-jarig experiment aan te gaan waarbij mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts in een eigen praktijk ‘kleine’ gaatjes mogen boren, röntgenfoto’s mogen maken en verdoving mogen toedienen. Brands noemt dit onbegrijpelijk. “Het is de klok terugdraaien. Overal in de zorg wordt ingezet op samenwerking terwijl de minister met deze plannen juist stimuleert dat zorgverleners in de mondzorg los van elkaar gaan werken. Dat maakt de zorg voor de patiënt inefficiënt, onoverzichtelijk en brengt bovendien risico’s met zich mee. Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht. Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties. Dat is beslist niet waar je als patiënt op zit te wachten. Wij hebben dit in onze gesprekken met de minister ook nadrukkelijk benoemd.”

'Mondzorg is teamwork'
Brands: “Mondzorg is teamwork, zoals dat voor de hele zorg geldt. Mondhygiënisten maken daar onlosmakelijk deel van uit en dat moet wat ons betreft vooral zo blijven. De mondhygiënist is namelijk broodnodig als het gaat om voorlichting over mondverzorging, preventie en de behandeling van tandvleesproblemen. Zoals de tandarts binnen het team degene is die de diagnose stelt, het zorgplan maakt en inhoudelijk de regie heeft over de behandeling. Juist door die goede samenwerking slagen we er in te voorkomen dat er überhaupt geboord moet worden.”

Bedenkingen
De tandartsen staan niet alleen in hun bezwaren tegen de plannen van de minister. Ook de universitaire opleidingen (die zowel tandartsen als mondhygiënisten opleiden), de zorgverzekeraars én veel mondhygiënisten zelf hebben bedenkingen bij de plannen van de minister. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt daarnaast dat ook de patiënt er niet op zit te wachten en wil dat de tandarts boort. “Wij begrijpen dan ook niet waarom de minister dit plan doorzet, wetend dat het de zorg niet beter maakt en er weinig draagvlak voor is,” aldus Brands.

Campagne
De KNMT en haar ruim 10.000 leden voeren de komende tijd campagne om de Tweede Kamer ertoe te bewegen minister Bruins alsnog op andere gedachten te brengen. Onder het motto ‘Mondzorg = teamwork” dragen ze in hun eigen praktijk uit dat de plannen van de minister niet in het belang van de patiënt zijn. Brands: “Wij zeggen: samenwerking in de mondzorg onder medisch leiderschap van de tandarts is de beste waarborg voor optimale patiëntenzorg.”



 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl