Geslaagde 2e editie congres Tot op het Bot

tot op het bot welkom

15 oktober 2014 - Voor de tweede maal kwamen ruim 120 tandartsen, implantologen en kaakchirurgen bijeen op het congres “Tot op het bot”. Dit jaar organiseerden Implant College en Implacademy het congres op vrijdag 26 september jl. tussen de giraffen en neushoorns in de sfeervolle Burgers’ Zoo te Arnhem.

Dierlijk en synthetisch materiaal
Volgens de organisatie – beide gespecialiseerd in de orale implantologie – is de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar autoloog bot en botvervangende materialen op basis van dierlijk en synthetisch materiaal. Welke materialen én welke augmentatietechnieken er vandaag de dag zijn, kwam dan ook uitgebreid onder de aandacht tijdens de lezingen.  Zeven gerenommeerde sprekers deelden hun visie en ervaringen op dit gebied. In de pauzes hadden de genodigden de gelegenheid om diverse partnerstands te bezoeken in de foyer van het Safari Meeting Centre om zich te oriënteren op (nieuwe) botregeneratiematerialen en –instrumentarium.

BotOnderWijs
De eerste twee voordrachten in de ochtend werden gegeven door prof. dr. G.M. Raghoebar (hoogleraar implantologie preprothetische reconstructieve chirurgie UMC Groningen) en prof. dr. G.J. Meijer (hoogleraar orale implantologie Radboudumc in Nijmegen) waarin zij hun visie gave op “BotOnderWijs”. Raghoebar lichtte de huidige stand van zaken en de te verwachten ontwikkelingen met betrekking tot het verkrijgen van een optimaal botvolume, bij gebruik van implantaten toe. Meijer legde de aandacht op het maximaal uitbuiten van het positieve effect van een overkappingsprothese in boven- en onderkaak, op de gelaatsharmonie. Zeker als na jaren dragen van een conventioneel kunstgebit de verticale gelaatshoogte is “ingezakt”.

zijderveld

Bisfosfonaten
Dr. S.A. Zijderveld (kaakchirurg St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht) vervolgde het programma met “Botregeneratie en bisfosfonaten”. Bisfosfonaten worden tegenwoordig steeds frequenter voorgeschreven aan patiënten met botpathologie (osteoporose, botmetastasen). Osteoclastremming heeft echter een negatief effect op remodelling van kaakbot en dientengevolge ook op de implantologie. De NVMKA ontwikkelde, analoog aan de richtlijn van de AAOMS, een richtlijn ten behoeve van BRONJ (bisfosfonaat related osteonecrose of the jaws). Onderwerpen die uitgebreid aan bod kwamen, waren: Hoe vertaald deze richtlijn zich naar de implantologie en uw praktijkvoering?  Is er specifieke literatuur bekend? Wat kan er wel bij deze patiëntengroep en hoe schat je de risico’s in? Kortom, een interessante lezing waar de congresbezoeker eens goed voor ging zitten.

3D toepassingen
Na de lunch ging het programma verder met de heer M. de Jong (anaplastoloog in Centrum voor Craniofaciale Epithetiek te Brussel). In zijn lezing vertelde hij gepassioneerd over anaplastologie en de verschillende aspecten van deze discipline. Tevens kwamen verschillende digitale 3D toepassingen met betrekking tot aangezichtsprothetiek en kaakchirurgie aan de orde. Drs. L.P. Poort (kaakchirurg-onderzoeker Academisch Ziekenhuis Maastricht) haalde in zijn voordracht de effecten van bestraling op de mandibula naar voren d.m.v. resultaten uit dieronderzoek en klinische casuïstiek. Hierin werden zowel doorbloedingsmetingen als botmineraaldichtheidsmetingen beschreven en werden er implantaten geplaatst. Drs. H.B. Derksen (tandarts-gnatholoog en implantoloog Tandartspraktijk Rijnzigt in Arnhem) hield zijn lezing over “Botweg implanteren”. Zeker als het ‘bot weg’ is en de esthetische en functionele eisen hoog zijn, moet – vaak letterlijk - alles uit de kast gehaald worden om met implanteren een duurzaam fraai resultaat te kunnen realiseren.

Röntgentechnieken
In de laatste voordracht kwam dr. B. Hassan (universitair docent, afdeling orale implantologie en prothetische tandheelkunde bij de ACTA) aan het woord. Hij ging de verschillende beschikbare röntgentechnieken om botopbouw te inspecteren reviewen. Mogelijkheden, beperkingen en betrouwbaarheid waren o.a. de aandachtspunten hier. Literatuurbewijs en praktische praktijkervaring werden tevens ruim aangeleverd. Zijn voordracht eindigde met een omschrijving van hedendaags en toekomstige ontwikkelingen.

De aanwezigen verlieten na een gezellige borrel, waarin ze nog even na konden praten met collega’s, de dierentuin en keken terug op een interessante congresdag!

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl