Conclusie NZa Marktscan Mondzorg prijsstijging opmerkelijk

Niet in lijn met eerdere publicaties NZa

25 juni 2012 - De conclusie uit de NZa Marktscan Mondzorg dat de prijzen van tandartsen in het eerste kwartaal met gemiddeld 9,6% zouden zijn gestegen (reëel met 6,1%) is gezien de eerdere rapportages over onderzoeken naar de ontwikkeling van de tandartstarieven op zijn minst opmerkelijk te noemen.

In januari van dit jaar publiceerde de NZa een eerste onderzoek naar de marktontwikkelingen sinds er 1 januari 2012 vrije prijzen ingevoerd zijn voor tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici. De NZa concludeerde toen dat de stijging bij het meerendeel van de tandartsen beperkt was. (Klik hier om het artikel ‘NZa: stijging prijs beperkt bij merendeel tandartsen, meeste aanbieders blijven in de buurt van oude tarieven van 17 januari 2012’ te lezen).

In februari 2012 werd een update van de scan prijsontwikkeling mondzorg vergeleken met de eerdere scan in januari 2012. Volgens de NZa veranderde deze scan aan het beeld niet veel: de meeste prijzen vallen binnen de bandbreedte. (Klik hier om het artikel ‘NZa publiceert update scan vrije prijsvorming mondzorg, Meeste prijzen vallen binnen bandbreedte – onduidelijke website verzekeraars’ te lezen. )

Dit beeld wordt bevestigd door het benchmark onderzoek dat wordt gedaan door de Universiteit Maastricht en Fa-Med. Zij stellen in maart van dit jaar dat de tandartstarieven de afgelopen maand niet meer gestegen zijn of gedaald. In de eerste maand van het experiment constateerde Fa-Med en de Universiteit Maastricht een prijsstijging van gemiddeld 3 tot 4% ten opzichte van 2011. Volgens VWS-Minister Schippers zou de prijsstijging zonder de invoering van het experiment met de vrije tarieven uitgekomen zijn op 3,3%.

Klik hier om het artikel 'Tarieven afgelopen maand gemiddeld niet meer gestegen of gedaald, Rapportage benchmark vrije prijsvorming mondzorg februari' te lezen.

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 179
mei/juni 2024
In dit nummer
Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl