Beschermende laag vermindert aanhechting van bacterien op tandglazuursbehandelingen20 januari 2014 - Een beschermende laag (coating) vermindert de aanhechting van biofilm op hydroxyapatiet, een belangrijk bestandsdeel van tandglazuur. Dit stelt Nivedita Cukkemane van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in haar promotieonderzoek dat ze 31 januari verdedigt aan de Vrije Universiteit (VU).

Biofilms zijn een bacteriebevattend slijmlaagje op de oppervlakten van bijvoorbeeld de mondholte, katheters of prothesen.  In de mondholte spelen ze een rol bij tandbederf (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis ) en ontsteking rond de tand of kies (parodontitis) en ze zijn moeilijk te behandelen en controleren. 

Cukkemane ontwikkelde in het laboratorium  onder andere twee verschillende beschermende lagen. Een laag op basis van peptiden die zijn afgeleid van in de natuur voorkomende eiwitmoleculen.  En een laag op basis van een op amino-alcohol gebaseerd ingrediënt (sfingosinen). Beide lagen gaven in het laboratorium een aanzienlijke vermindering van de aanhechting van orale bacteriën (streptococcen) aan het tandglazuur (hydroxyapatiet). De toegepaste peptiden waren afgeleid van eiwitten die bij de mens van nature in speeksel voorkomen, zoals speeksel agglutinine.  

De nieuw ontwikkelde beschermende lagen zouden toegepast kunnen worden in mond-verzorgingsproducten zoals mondspoelmiddelen, tandpasta’s en mondsprays. Daarvoor is wel verder laboratoriumonderzoek  en klinisch onderzoek nodig. Dit onderzoek is gefinancierd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Deze stichting zorgt voor kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers.
 

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 174
september 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor een casus van de VITA EXCELLENCE AWARD winnende Patricia Strimb, Michael de Gouw, General Mananger Benelux bij Align Technology houdt een pleidooi dat digitale technologieën een ondersteuning kunnen bieden bij het tekort aan tandheelkundige professionals, de Candulor KunstZahnWerk-wedstrijd, de MiYo Liquid Ceramic systeem cursus bij BCO Dental, hernieuwde aandacht voor de opleiding tot Klinisch Kroon- en Brugwerk Technicus en de toekomst voor CAD/CAM en de restauratieve tandtechniek, de IVT Bob Tolmeijer Award 2023, de IVT-geslaagdenlijst, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in september 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl