Belgie staat tandtechnicus in tandartspraktijk toe

CD&V : altijd lente in de ogen van tandtechnici

18 juli 2013 - Vandaag werd in de Belgische commissie Volksgezondheid het wetsvoorstel van CD&V fractievoorzitter Raf Terwingen goedgekeurd dat het voortaan mogelijk maakt dat tandtechnici in de tandartspraktijk aanwezig mogen zijn om de tandarts te assisteren. Hiermee wordt een KB van 1934 aangepast. Raf Terwingen: “De patiënt zal er wel mee varen. Vooral bij zeer technische ingrepen is de aanwezigheid van een tandtechnicus onontbeerlijk.”

Door een KB van 1934 is de toegang tot lokalen waar zich een patiënt bevindt voorbehouden aan licentiaten tandheelkunde en artsen in de genees-, heel- en verloskunde en houders van een bekwaamheidsgetuigschrift. Voor alle andere onbevoegden is de toegang dus verboden.
Raf Terwingen: “Vandaag, ongeveer 75 jaar later, is er binnen het domein van de tandheelkunde heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van tandtechniek en tandprothesen. Het wordt tijd dat we dan ook de wetgeving aanpassen.”

Hedendaagse praktijkvoering
Tandtechnici, en in het algemeen personen die in tandtechnische labo’s implantaten en prothesen vervaardigen hebben niet noodzakelijk een licentiaats- of masterdiploma in de tandheelkunde, maar beschikken over heel specifieke technische vaardigheden.
'Hoewel het de tandartsen of tandartsen-specialisten in de orthodontie zijn die de prothesen effectief in de mond van de patiënt plaatsen, is het vaak aangewezen dat de tandtechnici aanwezig zijn in de praktijkruimte voor de aflevering van de producten of voor louter mondelinge/theoretische assistentie tijdens de plaatsing zelf. Het verbod op het betreden van de lokalen in aanwezigheid van de patiënt strookt dus al geruime tijd niet meer met de hedendaagse praktijkvoering, en kan dus best opgeheven worden.'

Klinisch prothesetechnicus
De aanpassing van de wetgeving kan gezien worden als een eerste noodzakelijke stap tot het professionaliseren van een situatie van taakdelegatie van de tandarts naar de tandtechnicus zoals dat in Nederland al sinds het begin van deze eeuw bekend is in de vorm van de klinisch prothesetechnicus. In Nederland zijn inmiddels meer dan 300 klinisch prothesetechnici (KPT) opgeleid. De opleiding KPT wordt gegeven op het IVT aan de DHTA in Utrecht. 



Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl