BBL Tandtechniek niet ingekort, BOL Tandtechniek wel

Advies SBB over inkorting niveau 4-opleidingen

logo beroepsonderwijs bedrijfsleven

12 maart 2012  - De stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) volgt het pleidooi van de Branchevereniging Tandtechniek om de opleidingsduur van de BBL opleiding tandtechniek niet in te korten van vier tot drie jaar. Dit valt te lezen in het advies dat op verzoek van de Minister van Onderwijs is opgesteld door de Thema-adviescommissie Kwalificeren en Examineren van de SBB.

De minister zal het advies in haar uiteindelijke besluitvorming zwaar laten meewegen. De BBL-variant van de opleiding tandtechniek is verreweg het populairst, van de andere variant is de afgelopen jaren slechts zeer beperkt gebruik gemaakt. De Branchevereniging Tandtechniek wees in haar pleidooi voor behoud van de vier jarige opleidingsduur ondermeer op het feit dat er sinds de inkorting van de opleiding van 5 naar 4 jaar er altijd een mogelijkheid is aangeboden om via contractonderwijs een vijfde leerjaar te volgen. Dit terwijl het gebruikelijk is dat branches zelf om verkorting vragen waar dit mogelijk is. Ook staat het aantal ambachtelijke uren in de opleiding onder druk door de toename van overstijgende vakken als Nederlands, rekenen en Engels. Er is daarom geen ruimte om het aantal vakinhoudelijke uren nog verder terug te brengen.

Kennis tandtechniek hard nodig
Binnen de tandheelkundestudie wordt het aandeel tandtechniek steeds verder teruggebracht. Dus zal de toekomstige tandarts de tandtechnicus vaker om advies vragen bij de behandeling en worden de eisen die aan de tandtechnicus worden gesteld groter. Deze tendens blijkt ook uit het bij punt 2 reeds genoemde zesde leerjaar dat specifiek ingaat op de taakdelegatie door de tandarts aan de tandtechnicus.

Aansluiting tandheelkunde
De opleiding Tandheelkunde gaat juist van een opleidingsduur van vijf naar zes jaar. Om de opleidingskloof tussen de tandarts en de tandtechnicus waar steeds vaker taken aan gedelegeerd moeten worden niet te groot laten worden is het noodzakelijk dat het opleidingsniveau van de tandtechnicus minimaal op peil blijft en zelfs op een hoger peil moet komen.

Samenwerking tandarts
Er is sprake van een omslag waarbij de tandarts vaker een beroep doet op de deskundigheid van de tandtechnicus en er meer samenwerking tussen tandartsen en tandtechnici plaatsvindt. Daardoor krijgt de tandtechnicus steeds meer te maken met taakdifferentiatie en worden steeds vaker werkzaamheden gedelegeerd aan de tandtechnicus. Er wordt dus meer van de tandtechnicus verwacht.

Nieuwe ontwikkelingen
De komende tijd zal de dentale – en zeker de tandtechnische – branche in het teken staan van de vele technologische innovaties. Zowel de basale kennis als het incorporeren  van nieuwe ontwikkelingen in het lesprogramma zijn hierbij essentieel.

Internationale concurrentie
Om de internationale concurrentie aan te kunnen moet de Nederlandse tandtechniek van hoog niveau zijn. Een goede opleiding is hierbij essentieel. Daar komt bij dat de meeste tandtechnische opleidingen in het buitenland een opleidingsduur kennen van vier of vijf jaar.

Zie ook: 'Opleidingsduur Tandtechniek moet 4 jaar blijven'.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl