ANT geschokt indien beschrijving werkwijze NZa klopt

Review Marktscan Mondzorg: NZa onderzoek mondzorg 2012 ondeugdelijk

6 mei 2013 - De eind vorige maand gepubliceerde samenvatting van onderzoeksbureau MSNP dat concludeert dat het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit - op basis waarvan het experiment vrije prijsvorming in de mondzorg vorig jaar is gestopt - ondeugdelijk is heeft veel stof doen opwaaien.

Hoe meer prestaties geclusterd des te groter de vermeende prijsstijging
De Associatie Nederlandse Tandartsen meldt hierover ondermeer: 'Uit de marktscan van de NZa kwam vorig jaar naar voren dat bij prestaties die één-op-één vergelijkbaar waren de tarieven over het algemeen minder  gestegen waren dan het geval was geweest indien de NZa de tarieven had vastgesteld. Bij prestaties die in 2012 geclusterd waren, berekende en publiceerde de NZa significante prijsstijgingen. Achteraf kijkend is op te merken hoe dat hoe meer prestatie codes geclusterd waren in 2012 des te groter de vermeende prijsstijging volgens de NZa zou zijn geweest. Zo schreef de NZa: 'Wie voor een wortelkanaalbehandeling of vulling naar de tandarts ging was duurder uit, een éénvlakvulling werd 21,8 procent duurder, een volledige wortelkanaalbehandeling 40,6 procent."

Daling in plaats van forse stijging
De recente resultaten van het onderzoeksbureau zijn compleet anders, zij komen uit op een 1 procent daling uit voor het tarief van de wortelkanaalbehandeling. De NZa heeft hierop gereageerd met onder andere de volgende verklaring: "Bij een behandeling over meerdere zittingen, zoals de meeste wortelkanaalbehandelingen, zijn alleen de kosten voor de laatste zitting meegeteld, omdat de NZa niet kon bepalen welke eerdere zittingen bij welke behandeling hoorde."

Geeft weinig vertrouwen in objectieve uitkomst aankomend kostenonderzoek
ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes roept op geen voorbarige conclusies te trekken, "maar als dit de daadwerkelijke wijze is geweest waarop de NZa de prijsstijging heeft berekend dan zijn wij als ANT geschokt. Een wortelkanaalbehandeling wordt in de overgrote meerderheid in meer dan 1 zitting afgemaakt, waarbij in de eerste zitting een endodontisch consult, een anesthesie, een rubberdam, insluiten van CaOH, verwijderen kroon, moeilijke opening en nog meerdere codes gedeclareerd worden. Als de NZa zulke zaken niet meeneemt in de vergelijking dan klopt er weinig van de uitkomst. Dit is extra pijnlijk gezien de grote gevolgen die het rapport heeft gehad voor ons tandartsen en dan geeft het weinig vertrouwen in de objectieve uitkomst van het aankomend kostenonderzoek. Dit moet tot op het bot worden uitgezocht."

 

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is verbijsterd over de conclusies die de onderzoeker ir. Bas van den Heuvel naar aanleiding van zijn onderzoek heeft getrokken. Het is uitermate kwalijk als de NZa onzorgvuldig onderzoek heeft gepleegd. Voorzitter Barnasconi van de NMT: "de vertrouwensrelatie tussen tandarts en patiënt is ons grootste goed. Het kan en mag niet zo zijn dat deze relatie wordt beschadigd door onzorgvuldig onderzoek. Temeer daar het onderzoek van de NZa en de berichtgeving daarover in juni 2012 de basis vormde voor de onzorgvuldige besluitvorming in de Tweede Kamer; het vroegtijdig stoppen van het driejarig experiment met vrije tarieven. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht, want als het vertrouwen in de NZa geheel wegvalt, dan ontstaat er een groot probleem voor zowel patiënten als zorgverleners."

De NMT heeft zelf indertijd ook grote vraagtekens geplaatst bij de conclusies van de NZa. Begin 2012 moesten de tandartsen gaan werken met nieuwe samengestelde prestaties in plaats van de verrichtingen en werden tegelijkertijd de vrije tarieven ingevoerd. Dit heeft een goede vergelijking van de tarieven 2011 met die in 2012 heel complex gemaakt. De totale kosten van de mondzorg zijn een veel betere indicator. De NMT heeft voortdurend verklaard dat de kosten van de mondzorg in 2012 niet of nauwelijks zouden stijgen ten gevolge van de invoering van vrije tarieven. Er zou wel een enorme variatie van praktijken en behandeling zichtbaar worden - patiënten kunnen kiezen - en dat was nou juist de bedoeling van dit nieuwe systeem.

Zie ook artikel 'NZa-onderzoek ondeugdelijk, gebruikte data biedt geen ondersteuning NZa-resultaten.'

 

 

 


 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 177
januari/februari 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in februari 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl