'Mondzorg in Nederland systematisch uitgehold'

ACTA-decaan Albert Feilzer is kritisch over de staat van de mondzorg in Nederland30 augustus 2018 - ACTA-decaan en hoogleraar Albert Feilzer heeft zich in een artikel in het Parool kritisch uitgelaten over de staat van de mondzorg in Nederland. En dit is niet onopgemerkt gebleven door diverse nationale media. Volgens de hoogleraar is de mondzorg in Nederland zelfs 'systematisch uitgehold. Er zijn te weinig tandartsen, de basiszorgverzekering vergoedt steeds minder. 'Als ik iemands mond open doe, weet ik gelijk of de patiënt arm of rijk is", zegt Feilzer tegen Editie NL. 

Niemand kan beweren dat het tekort aan tandartsen in Nederland als een verassing komt. Niet alleen heeft het Capaciteitsorgaan dat de regering adviseert over de toekomstige behoefte aan zorgprofessionals, rapporten gemaakt over de mondzorg in 2009, 2010 en 2013 met telkens hetzelfde advies: vergroot de opleidingscapaciteit, ook de tandartsverenigingen hebben herhaaldelijk de opvolgende Ministers van VWS opgeroepen meer tandartsen op te leiden. Toen deze verenigingen in 2017 de noodklok luidden over een aankomend groot tandartsentekort, heeft de Tweede Kamer in het najaar 2017 bij de Minister gevraagd om nog een capaciteitsonderzoek. Niet verassend kwam uit dit onderzoek dezelfde resultaten naar voren. 

Basispakket
Het tekort aan tandartsen is in de analyse van Feilzer lang niet het enige probleem. “Omdat mondzorg nauwelijks in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen, gaan steeds meer Nederlanders helemaal niet meer naar de tandarts, of stellen ze na een bezoek de behandeling uit”, zegt Albert Feilzer van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Hij heeft namens het ACTA een brief gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer, waarin hij waarschuwt voor de toekomst van de mondzorg.

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 148
januari/februari 2019
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor  flexibele en allergievrije prothese Thermosens van TTL Kamphuis, de verlaging van de dekking van tandtechniekkosten door deVGZ terwijl de NZa de tarieven juist heeft verhoogd, digitale NEM-restauraties: zelf doen of uitbesteden?, de Gipsrobot "OnkyMix" van Zwolsman Gips en de dentale agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer.

Verspreiding in februari 2019.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl