Archief - Werkstuk Belicht

Met hoofd, hart en hand werken aan volledige en hybride protheses 10e wedstrijd KunstZahnWerk van CANDULOR

december 2017 - TTM 141 - Met hoofd, hart en hand werken aan volledige en hybride protheses 10e wedstrijd KunstZahnWerk van CANDULOR

Volledige protheses, en vandaag de dag ook in toenemende mate de overdenture of hybride prothese, geven de patiënt alles terug, zowel in de mond als daarvoor. Volledige protheses zijn echter ook een basiskwalificatie voor het vak van tandtechnicus: het functioneel, anatomisch en esthetisch vervangen van wat verloren ging. Essentieel is daarbij ruimtelijk inzicht, voor volledige protheses een absoluut vereiste. Het gaat daarbij dus in wezen zowel om een basiskwalificatie als om een kwalificatie voor meester-tandtechnici. Het is daarbij niet van belang of een prothese slijmvliesgedragen of parodontaal gedragen is, of dat hij als hybride prothese is verankerd op implantaten. 

allround Tandtechnisch Laboratorium Custers uit Oostrum - Casus Ostendbridge

oktober 2017 - TTM 140 - allround Tandtechnisch Laboratorium Custers uit Oostrum, Casus “Ostendbridge”: een innovatieve oplossing voor edentate patiënt

In dit artikel wordt een innovatieve oplossing voorgesteld voor de edentate patiënt.  Een praktijkcasus van Tandtechnisch Laboratorium Custers maakt duidelijk hoe deze behandeltechniek succesvol kan zijn voor uw patiënt.

Eén materiaal, vele manieren

september 2017 - TTM 139 - Eén materiaal, vele manieren Uitdaging: drie teams, een echte casus, drie oplossingen, maar één voorkeur, die van de patiënt! 

Recent vond in het International Center of Dental Education (ICDE), het trainings- en opleidingscentrum van Ivoclar Vivadent in Wenen een bijzondere bijeenkomst plaats van negentien tandtechnici van over de hele wereld en één tandarts uit Tsjechië. Ze waren daar op uitnodiging van Ivoclar Vivadent, voor deelname aan een zeer speciale opleidingssessie, waarbij zij in de gelegenheid werden gesteld om hun expertise te vergelijken met die van andere doorgewinterde tandheelkundige professionals. De titel van deze uitdaging was ‘Één doel, drie oplossingen’; zij maakten daarbij gebruik van IPS e.max.

TTL Wisse – Halsteren - Meer dan 4 decennia ervaring in de tandtechniek

mei 2017 - TTM 138 - TTL Wisse – Halsteren - Meer dan 4 decennia ervaring in de tandtechniek, voor tandartsen tijdbesparend werken

Al weer meer dan 25 jaar geleden opende Paul Wisse zijn eigen tandtechnisch laboratorium dat van begin af aan gespecialiseerd is in kroon- en brugwerk

Prothese volgens prof. Gutowski, Tandprothetische Praktijk Henk Nouwens in Sint Michielsgestel

mei 2017 - TTM 138 - Prothese volgens prof. Gutowski, Tandprothetische Praktijk Henk Nouwens in Sint Michielsgestel

Belang systeemeigen implantaatabutments voor tandarts, tandtechnicus en patient
28 november 2014 - Belang systeemeigen implantaatabutments voor tandarts, tandtechnicus en patient - Hoe vaktechnisch uitdagend het plaatsen van implantaten soms ook mag zijn, nooit mag het uiteindelijke doel ervan uit het oog worden verloren: het plaatsen van implantaten dient slechts één doel en dat is het mogelijk maken van een restauratieve of prothetische oplossing voor een tekort aan gebitselementen dat voor de patiënt tot functionele, sociale en/of emotionele problemen aanleiding geeft. Casus 1.
Werkstuk Belicht Kokhalsreflex en afdrukken
Werkstuk Belicht Kokhalsreflex en afdrukken - editie Klinisch Prothese Technicus
Crypton, de grensverleggende kobalt chroomoplossing in de praktijk
2 september 2014 - Crypton, de grensverleggende kobalt chroomoplossing in de praktijk - Dr. Sabastian Stavar gebruikt al vele jaren kobalt chroom legeringen voor zijn restauraties. Toen zijn tandtechnicus Edward van Dort hem wees op Crypton, een door cad/cam vervaardigde en schone kobalt chroom oplossing, besloot hij de klinische aspecten van dit materiaal te testen. In samenwerking met vanDort tandtechniek liet hij daarom een Crypton restauratie vervaardigen die geplaatst werd bij een patiënt.
Werkstuk Belicht Vierdelige Zirkonium brug
11 mei 2014 - Werkstuk Belicht: Tandtechnicus Nils Venderbosch, Tandtechniek Zeist, Tandarts J.P. Kesler - Vierdelige Zirkonium Brug Tijdens het spelen verloor de patient op jonge leeftijd door een ongelukje een van zijn voortanden. Deze voortand is destijds vervangen door een etsbrug met vleugel op de 1.1. Maar na diverse keren losgekomen te zijn wilde de patient na 10 jaar liever een vaste constructie.
Erotiek door Tandtechniek: Trauma of Feestje
1 maart 2014 - In het boek ‘Erotiek door Tandtechniek’ (zie ook de publicatie in TTM 117) presenteert Derk Jan de Haan op zijn geheel eigen wijze een hele serie werkstukken waarbij het contact tussen de tandtechnicus en de patiënt een essentiële rol speelt voor het verkregen eindresultaat. In deze speciale ‘Erotiek door Tandtechniek’-editie van Werkstuk Belicht aandacht voor een casus: Trauma of feestje, Psycholoog of Tandtechnicus?
Werkstuk belicht klasse 3 beetrelatie?
1 januari 2014 - De Klankbordgroep KPT van de Branchevereniging Tandtechniek heeft onder meer tot doel kennis, ervaringen en praktische oplossingen te delen. Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Klankbordgroep KPT hield klinisch prothesetechnicus Henk Wesselink een presentatie waarin enkele casussen werd gepresenteerd met elk hun eigen specifieke uitdaging.
Totale rehabilitatie in veldspaatporcelein
1 januari 2014 - In het boek ‘Erotiek door Tandtechniek’ (zie ook de publicatie in TTM 117) presenteert Derk Jan de Haan op zijn geheel eigen wijze een hele serie werkstukken waarbij het contact tussen de tandtechnicus en de patiënt een essentiële rol speelt voor het verkregen eindresultaat. In deze speciale ‘Erotiek door Tandtechniek’-editie van Werkstuk Belicht aandacht voor een casus totaal rehabilitatie in veldspaatporselein.
Communicatie met eigenzinnige patient
1 november 2013 - De Klankbordgroep KPT van de Branchevereniging Tandtechniek heeft onder meer tot doel kennis, ervaringen en praktische oplossingen te delen. Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Klankbordgroep KPT hield klinisch prothesetechnicus Henk Wesselink een presentatie waarin enkele casussen werd gepresenteerd met elk hun eigen specifieke uitdaging. In dit artikel gaat het om de casus 'Communicatie met eigenzinnige patient'.
Bredent visio lign systeem en Dentwise Pearl Retention
1 oktober 2013 - Casus bovenkaak met 4 implantaten met een verschroefde brug
Primero brug met schuifslot-verbinding
1 oktober 2013 - Door een steeds verdergaande ontwikkeling in nieuwe materialen en ontwerp software kunnen veel restauraties, die vroeger met hand gemaakt moesten worden, tegenwoordig langs geautomatiseerde weg worden geproduceerd
6-delige zirkonium brug door middel van 3Shape trios intra-orale mondscanner
15 mei 2013
Tijdelijke voorzieningen als therapie
15 juni 2012 - De patint bij wie deze implantaten waren geplaatst had gedurende 6 jaar klachten die deels toegeschreven konden worden aan een onjuiste beet. De behandelaar van deze patint is tandarts Peter Dros van Mondzorg Maasdriel te Kerkdriel. Hij heeft zich toegelegd op holistische ofwel bio-energetische tandheelkunde voor patinten met chronische pijnklachten.
Prothese omvormen via injectie/ perstechniek
15 juni 2012 - bevindingen test Ivobase perssysteem Teamwordk Dental
Pilotcursus KPT : overkappingsprothese op implantaten
15 december 2011 - In deze cursus stond de behandeling van de patint met een suprastructuur op implantaten centraal
Opaalkeramiek
15 september 2011 - Relatief nieuw is keramiek met een brekingsindex gelijk aan die van de natuurlijke dentitie. Doordat bij deze keramiek licht langer in het materiaal blijft circuleren dan bij conventionele keramiek is de helderheid hiervan groter en vergelijkbaar met de helderheid van natuurlijke dentitie.
Werkstuk belicht
15 september 2011 - Non invasief! - Kegeltandje en negatieve lachlijn
Werkstuk belicht: facings
15 augustus 2011 - Facings
Vervangen oude kroon op de 21
15 augustus 2011 - Vervangen van de oude kroon op de 21 naar estehtische wesn van de patint
Implantaat gedragen Titanium suprastructuur overdenkt met composiet
1 februari 2011 - Aan de hand van dit artikel wil ik graag inzicht geven in wat de overwegingen zijn voor het vervaardigen van een Titanium suprastructuur overdekt met composiet en op welke wijze wij dit vervaardigen.
Behandeling aangeboren afwijking
Behandeling aangeboren afwijking: het syndroom van Turner.
Wortelbreuk van een centrale incisief
Extractie, immediate placement, esthetische zone, volledige individuele keramische tandvervanging
Parafuncties- de waarheid boven tafel
15 augustus 2010 - Het afgelopen jaar heb ik mij verdiept in functie en vormgeving, aan de hand van de volgende vraag: Hoe kan ik de ideale vormgeving bereiken, zonder storende factoren in mijn kroon- en brugwerk
Tandtechnisch werkstuk belicht- teamwork
Men zegt wel dat tandtechniek een sport is, in de tijd dat ik nog honkbal speelde heb ik geleerd dat je alleen met goed teamwork de wedstrijd winnen kunt.
Volledige keramische kroon 2.6 op Zirkonium onderstructuur
Bob Tolmeijer Award Publicatie 2010. Tijdens de halfjaarlijkse controle is er bij patin geconstateerd dat de mesiopalatinale knobbel van de 2.6 is afgebroken.
Tandtechnisch werkstuk belicht: amelogenesis imperfecta
Inmaart 2005 bezocht deze jonge patint ons voor de eerste keer. Ze had last van vlekjes op haar tanden: amelogenesis imperfecta.
Een betere esthetiek met moderne materialen
Anno 2010 is het nog moeilijk voor te stellen dat het gebruik van metaal tot voor een paar jaar geleden nog normaal was.
7-delige keramische brug
De patint draagt sinds 3,5 jaar een frame in de bovenkaak, maar kan wegens gezondheidsklachten het frame heel moeilijk in en uitzetten.
Complete gebitsrenovatie
Meneer had veel amalgaan in zijn mond. Zijn voortanden waren voor een groot deel voorzien van composiet vullingen die verkleurden. De 2.5. ontbrak 2.4 en 2.6 grotendeels gevuld.
Vervanging composiet door kroon: voorspelbaar een prachtig esthetisch resultaat behalen
Patint is op zijn 14e jaar op het ijs gevallen en heeft daarbij een stuk van zijn voortand - de 11 - afgebroken. De 11 is met composiet weer hersteld. Nadat de 11 hersteld was kreeg de patint last van zenuwpijn en is besloten een wortelkanaalbehandeling te starten bij de 11. Na enkele jaren ging het composiet brokkelen en erg verkleuren.
Ombouwen hoektanden naar lateraal en premolaren bucaal naar hoektanden
Twee snijtanden en geen incisieve hoektanden ernaast en twee premolaren.
Titanium brug
1 oktober 2009 - Patint heeft op jonge leeftijd bij een ongeluk zijn incisiven verloren. Er is toen een frame gemaakt waar de patient vele jaren mee was geholpen totdat ook de rest gebit verloren ging.
Werkstuk belicht
15 augustus 2009
tm88_tandtechnsich_werkstuk_belicht.pdf
15 apriul 2009
Volkeramische kroon enkele centrale
15 februari 2009
Werkstuk Belicht: rehabilitatie via facings
1 oktober 2008 - Werkstuk Belicht: Rehbilitatie door middel van facings. Tandarts: Olga Iankovitch Iankovitch, Praktijk voor Tandtechnici: Ronald Mak & Floris Schaap, Esthetic Dental Team Patient had last van slecht functionerende kronen. Gingiva infecties, een slechte occlusie en continue last van pijn en kon slecht kauwen.
Vervanging oude frontkronen
Voor ieder artikel dient nog een intro geschreven te worden
Rehabilitatie
Voor ieder artikel dient nog een intro geschreven te worden
Klik hier om terug te gaan naar het archief.

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 175
oktober 2023
In dit nummer

In dit nummer onder meer aandacht voor de casus 'Koningsnummer volledige prothetiek: ambachtelijke vaardigheid en individuele vereisten' van meester-tandtechnicus Sebastian Guttenberger, een special over administratie software voor de tandtechnische branche waar de diverse oplossingen van Ladento, Talas, Qbridge, Salusys, Sovas, DigiTand en Talas+ aan bod komen, Prothetiek onder de loep 2024, de ID Day: Innovative Dental Technician Day, bijeenkomst BTT Klankbordgroep CAD, MijnMond.info/Vacatures en de Dentale Agenda van het Kwaliteitsregister Tandtechniek en meer. 

Verspreiding in oktober 2023.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl